• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO SADA KOŠTA UGRADNJA SOLARNIH PANELA: Cena ne zavisi od kvadrature, potrebno najmanje 6.000 evra

Autor Ivana Lazić

Interesovanje za solarne panele u poslednjih nekoliko godina je veliko.

 Cene ugradnje solarnih panela  Izvor: Youtube/Lidder Monolit/Screenshot

Cena ugradnje solarnih panela u Srbiji varira u zavisnosti od više faktora, uključujući veličinu sistema i tip krova, ali se u proseku kreće 1.000 i 1.200 evra po kilovatu instalisane snage, što znači da je za solarni sistem od šest kilovata potrebno izdvojiti najmanje 6.000 evra.

Interesovanje za solarne panele u poslednjih nekoliko godina je veliko, kaže Vujica Samailović iz kompanije Noleko koja se već više od deceniju bavi ugradnjom solarnih panela, izgradnjom solarnih elektrana i proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

U toku je tranzicija na zelene obnovljive izvore i velika je potražnja i u Srbiji i u regionu za zelenom energijom. Naša kompanija se bavi konstrukcijom i ugradnjom, a sami paneli se uglavnom uvoze. Inače, dve su vrste ulaganja kada su solarni paneli u pitanju – ugradnja panela u zemlju i u krov. Najčešći klijenti su nam kompanije koje panele ugrađuju u svoje krovove kako bi napravile uštedu, ali sve više je i privatnih lica koja sada uz subvenciju države ulažu u zelenu energiju i na svoje kuće i vikendice ugrađuju solarne panele”, kaže Samailović.

On smatra da interesovanje trenutno jeste veliko, ali da neće trajati unedogled.

"Mišljenja sam da će ekspanzija tržišta biti do 2030. godine, a da će nakon toga kapaciteti opasti, a potrošači će se okrenuti nekim drugim obnovljivim izvorima”, smatra sagovornik.

Prilikom instalacije solarnih panela važno je znati da nije toliko bitna kvadratura grejne prostorije, već koliko je potrošača u njoj. Takođe, tehnologija je omogućila da ukoliko u kući imate više spratova ne morate da koristite solarnu energiju na svakom, već možete kombinovati prema nahođenju. Za razliku od “tradicionalog” paljenja velikih potrošača (mašina za veš, sušara, bojlera) noću, u slučaju solarne energije pravilo je – što više potrošača oko podneva.

Postoje dve vrste solarnih sistema: mrežni i baterijski. Ukoliko kupac ima struju na objektu i želi da smanji svoje mesečne račune za električnu energiju koristi se mrežni sistem – sve što se proizvede sa solarnih panela šalje direktno u potrošnju. Baterijski solarni sistemi poseduju baterije, daju nezavisnost od postojeće mreže, te se uglavnom koriste na objektima koji nisu u mogućnosti da dobiju struju.

Izvor: Unsplash

Šta znači biti kupac-proizvođač?

Status kupca-proizvođača u domaće zakonodavstvo uveden je 2021. godine. Prema aktuelnoj regulativi, kupci-proizvođači proizvode struju za sopstvene potrebe u solarnim elektranama, a viškove koji nastaju tokom sunčanih dana predaju u elektromrežu.

U našoj zemlji trenutno postoji ukupno oko tri hiljade kupaca-proizvođača, ali njihov broj raste svakog meseca. Dominantna su domaćinstva, ali se među proizvođačima mogu naći i manastiri, škole i vrtići.

Prema ranijim upozorenjima i podacima UNDP-a, dve su prepreke koje su u ranijim periodima sprečavale ekspanziju korišćenja solarne energije.

Kao prvo, rani tipovi fotonaponskih jedinica bili su osetljivi na lokalne klimatske faktore, na primer, ekstremno visoke temperature, nivo vlage i pesak, što je sve moglo da umanji količinu energije koju su proizvodile. Skorašnji tehnički napredak u proizvodnji otpornijih solarnih panela znači da fotonaponske jedinice mogu ostati efikasne čak i u teškim uslovima. Kao drugo, tokom rane faze razvoja korišćenja solarne energije, troškovi proizvodnje električne energije iz solarnih panela bili su znatno viši u odnosu na druge izvore energije. Tehnička poboljšanja, ostvarena tokom protekle decenije, u znatnoj meri su smanjila te troškove, do te mere da je masovna proizvodnja fotonaponskih solarnih postrojenja za proizvodnju električne energije postala ekonomski održiva i da se široko primenjuje”, istaknuto je u publikaciji ove organizacije o obnovljivim izvorima energije.

Bonus video:

Pogledajte

00:57
SOLARNI PANELI, INVESTICIJA SA ROKOM TRAJANJA OD 25 GODINA
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Biznis, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sistem rigulice

Kolika je garancija i posle koliko godina se zamenjuje?Koliko utice na zagadjivanje okoline kada se baci na djubriste?Drzava naplacuje (prodaje) vasu struju koju proizvodite glavnom proizvodjacu struje i prodaje je opet ,naplacujuci potrosacu.

Stanimir

U Srbiji je apsolutno neisplatno. Ako si proizvodjac, drzava te ucenjuje i unisti. Ovo je isplatno samo nekome kome treba malo struje za neku izolovanu vikendicu i sl. Sve ostalo je drzva aobesmislila. Nema toga sto Srbija ne moze obesmisliti.

special image