• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE SRPSKI BIZNISMEN KOJI JE OD FABRIKE NAPRAVIO DOM ZA STARE? Preko noći mu propala firma koju su svi voleli

Autor Jana Desovski

Biznismen Mirko Todorović je nekada bio vlasnik kompanije "Todor" koja je bila jedna od najpoznazijih u Srbiji. On je sada od te fabrike napravio luks starački dom.

 lux kuća Izvor: Youtube/ BEP Serbia/Screenshot/Euronews TV printscreen/Nepoznata Evropa

Luksuzni dom za stare je napravljen je na mestu nekadašnje fabrike "Todor", izgleda kao luksuzni hotel, a smešten je nedaleko od Vrnjačke banje, najpoznatije banje u Srbiji - i sve je oduševio. Dom je otvoren krajem oktobra 2023. na mestu gde je nekada bila fabrika modne kuće "Todor", a otvorio ga je poznati srpski biznismen Mirko Todorović - upravo bivši vlasnik "Todora".

Ovaj modni brend postojao je od 1989. do 2012. Firma je imala više od 1.500 zaposlenih, kao i više od 70 maloprodajnih objekata širom Srbije. Dobar deo asortimana izvozio se u inostranstvo, a onda je preko noći sve stalo. Mirko Todorović, osnivač nekadašnje modne kuće "Todor" i osnivač doma za stare, ispričao je da je iz tog posla izašao 2012. godine i da mu je ta odluka teško pala. Svi su se pitali zašto je sve stalo, a jednom prilikom je biznismen ispričao sve detalje za portal "Nova ekonomija".

Kompanija "Todor" je bila jedan od najvećih srpskih giganata prema broju radnika, a te 2013. godine je svela broj zaposlenih gotovo na granicu srednjeg preduzeća. Proglašavanje oko hiljadu ljudi za tehnološki višak u javnosti je prošlo neprimećeno.

"'Todor'" je bio jedan od 300 najvećih poreskih obveznika, zapošljavali smo 1.200 ljudi. Meni je neshvatljivo da postoje preduzeća koja godinama ne uplaćuju poreze i doprinose, ne isplaćuju radnicima topli obrok... Danas se u tom smislu uglavnom prstom pokazuje na tajkune i njihove "avione i kamione". Treba pokazivati ko to nije radio. Firmu sam razvijao od kraja devedesetih, razvijao brend, izlagao u velikim evropskim gradovima. Pre sankcija smo imali veliki broj inostranih trgovina u kojima se kupovalo. Ali, niko se nije brinuo niti razmišljao o takvim firmama. Za svakog 50. radnika morali smo da plaćamo TV pretplatu, ili za 20. radnika invalidninu. Na to sam potrošio više od milion evra. Radnici koji su dobijali otpremnine kao tehnološki višak, dobijali su ih za ceo staž. Morao sam da platim i za ono što su radili kod mene. Nema veze što su u "Todoru" radili 10 ili 15 godina, ako su pre toga radili u "Prvoj petoletki", i za to sam morao da im platim", rekao je tada Todorović.

Velika fabrika "Todor" postala starački dom, evo i kako

Todorović je sada otkrio kako je došlo do toga da na mestu fabrike bude starački dom - i to kakav. Kako kaže, nagovorio ga prijatelj lekar.

"Ja sam 2018. ponovo ušao u moju kancelariju. Tad mi je bilo teže, plakao kad sam video moju kancelariju. Kada ne uđete u neki prostor osam godina, to je sve buđ, paučina. Onda sam rekao sebi - ja nešto moram da uradim sa ovim", kaže Todorović za Euronjuz.

Kako je dodao, deca su htela to da prodaju. "Ja sam rekao - ja kad bih to prodao, ja bih prodao sebe, ja bih prodao svoje ime, znate kako sam ja to stvarao, duga je priča kako sam to podizao polako", rekao je Todorović.

Na nagovor prijatelja lekara, odlučio je da nekadašnju fabriku prevori u dom za stare. Tamo gde su nekada bili apartmani za modne kreatore, sada je letnja kuhinja, kancelarije zaposlenih pretvorene su u sobe, dok su tereni za košarku i tenis, kao i bazen ponovo oživeli.

"Srećan sam što možemo tim ljudima u ovim godinama da pružimo jedan hotel koji je retko viđen i u banji, nema niko dva i po hektara ovakve površine, sa travnjakom, sa bazenom... To mi je želja bila. Ovo je neka moja zaostavština, po meni čovek vredi onoliko koliko ostavi iza sebe. Bolje ostaviti deci i unučićima ovako nešto nego pare, a oni neka stvaraju pare, neka od ovoga stvaraju profit", kaže Todorović.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:45
STARAČKI DOM U NIŠU DOBIJA CRKVU! Najstariji PRESREĆNI: Sad konačno imamo gde da zapalimo sveću!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sofi

TODOR je bila najlepša i najkvalitetnija garderoba u to vreme, ja još čuvam neke stvari moje ćerke i bila je najlepše i najmodernije obučena u to vreme. Ko ne zna, nemoj da komentariše! Sada nam Kinezi "oblače" decu! Svaka čast g-dinu Todoroviću!

Serbia forever

T***un, k'o i svaki drugi....

Tranzicioni gubitnik

@Serbia forever Da je t....n ne bi bio u proizvodnji,pa još odeće.Što se tiče staračkog doma čovek se samo prilagođava tržištu,ima još luksuznijih a biće ih još.

special image