• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MALINARI NISU ZADOVOLJNI, NIJE KAO PROŠLE GODINE! Hladnjačari prvi put izašli sa cenom otkupa "crvenog zlata"

Autor Uroš Matejić

Cena je 270 dinara za organsku, 200 za prvu i 140 za drugu klasu.

 Kolika je cena malina sezona 2024 Izvor: Kurir/T. Ilić

Sa zvaničnom cenom otkupa maline neki hladnjačari izašli su prvi put prekjuče, sa 270 dinara za organsku, 200 za prvu i 140 za drugu klasu, rekla je Zlatica Krsmanović, diplomirani inženjer voćarstva iz lozničkog "Poljosaveta’" koji pokriva osim Loznice i susedne opštine, Mali Zvornik, Krupanj i Ljuboviju.

Sa time proizvođači nisu zadovoljni, a otkup je inače počeo pre petnaestak dana. Ona navodi da se otkupna cena prošle godine kretala od 190 do 270 dinara za organsku, a na kraju sezone su kod pojedinih hladnjačara jesenje sorte išle i do 300 dinara.

"Što se tiče prinosa ove godine su smanjeni zato što smo imali najpre sušnu zimu pa onda i takvo proleće. Kod većine proizvođača su kratke rodne grane jer je malinarstvo nažalost u 90 odsto slučajeva bez navodnjavanja, što je u ovakvim klimatskim promenama nezamislivo i bez njega se ne može odvijati ozbiljna proizvodnja. Ove godine je procena bila na nekih osam do deset tona po hektaru, ali je sada da bi to bilo pet do šest tona. Ima ih, ali su retki zasadi gde će biti i 20 tona po hektaru, ima sa po deset tona što bi trebalo da bude prosek, ali i mesta gde će biti tek dve, tri tone", rekla je Zlatica i dodala:

"Lani je isto bila loša godina, sa krajnjim prosekom pet i po tona. Najava visokih temperatura za naredne dane neće prijati rodu jer na više od 30 stepeni maline ne mogu da dišu, a ukoliko su pacele zabarene, ima viška vlage, može doći do do sušenja zasada, ili dela podignutog na neodgovarajućem terenu", objašnjava ona i navodi da je u Loznici i tri opštine oko dve hiljade hektara pod "crvenim zlatom" i ta površina je ista godinama.

Izvor: Kurir/T. Ilić

Što se tiče berača uglavnom su to žene, od preko 60 godina, a cena je četiri do pet hiljada dinara, dok ide do šest za branje borovnice što je za proizvođače značajan trošak. Bilo bi im dobro kada bi učinak berača bio zadovoljavajući, ali naberu od 25 do 35, a trebalo bi bar 50 kilograma da bi se to isplatilo kod branja borovnica.

"Ne bi trebalo neobučeni ljudi da ulazi u zasade, da lome rodne grane i upropaste ga u prvoj berbi. Berač mora biti edukovan, a veoma važna je i higijena berbe, na čemu se insistira godinama kada je u pitanju izvoz i plasman roda na pijace ili prodavnice. Problem je i što nisu svugde obezbeđeni voda, dezinfekciona sredstva, toaleti, neki imaju te uslove, ali bi trebalo da ih ima svaki zasad", kaže Krsmanovićeva.

Izvor: Kurir/T. Ilić

U proizvodnju, navode stručnjaci, treba da se krene od kvalitetnog sadnog materijala, dobrog izbora parcele, analize zemljišta, izbora agrotehnike, da se obezbedi navodnjavanje i preduzmu sve druge odgovarajuće mere, kako bi se dobili dobri rezultati. Stanje je uvek bolje u zasadima podignutim na pravom zemljištu gde su i kvalitet i prinos dobri, gde se slušala struka.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:11
Čizkejk u čaši
Izvor: Instagram/nutrition_home
Izvor: Instagram/nutrition_home

(Mondo/U. M.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Niko

Vučićević će opet da se namlati evradi .Novine su ništa u odnosu na otkup maline.Pre 4.godine zaradio domaćin čisto 1, 8 .miliona .od otkupa.

Djo Rejmond Redington

Један у мору главних ресурса деце комуниста, који за интерес колониста узимају за багателу , уграде се извоз сировине увоз финалног производа и тако на мрвицама профита за колонисте који иде пута 100 до 200, зараде и деца комуниста милијардице а колонисти на 2 милијарде евра плаћених бедна цифра за сировине из Србије зараде 200 милијарди евра Ето ови дају за органску (само је питање како органско кад је цела Србија затрована Теслом А и Б, и још неких, уз немилосрдно шприцање забрањеним препаратима у ЕУ , баш ће они да контролишу произвођаче, уз то хигијена испод сваког нивоа, Али ето у маркетима малина 100 грама, 600 динара , значи то је та прича деца комуниста Ги дадну 270, за кило а исту килу ваљају по 6000 динара и ко је ту луд , и има будала која ће дати 600 динара за сто грама, то што стигне на пијаце Србије за 500 -600 дин килограм малине су мале количине , гро иде у извоз , да маркети су 90% страни или параван за децу комуниста , награда за верну службу дееп стате, у разбијању сфрј да се овде богате на мрвицама као колонијални управници , екстремног профита колониста квинте

ceda

Malinari navikli da se obogate za jednu sezonu, a sta je sa stocarima i ostalim poljoprivrednicima oni su manje vredni.

special image