• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEMPERATURE I CENE RASTU, A DOLAR PAO! Haos u najavi, stiže rekordan broj turista - Srećno u Evropi ovog leta!

Autor Uroš Matejić

Da li je leto u Evropi već "isprano"? Prema rečima stručnjaka, sve zavisi od toga na kakvu ste žrtvu spremni.

 Da li se isplati putovati u Evropu Izvor: Profimedia

Temperature rastu. Cene hotela rastu. A putnici se već sada loše ponašaju. Hotelske sobe su kao zlatna prašina. A dolar je pao i prema funti i prema evru. Dobrodošli u još jedno leto u Evropi, piše CNN.

Oh, a tu je i gužva. "Došlo je do značajnog povećanja u odnosu na prošlogodišnju potražnju. U 2023. godini zabeležen je veći broj nego u 2019., a ove godine vidimo još više - rekordan broj Amerikanaca koji dolaze u Evropu", kaže Tom Dženkins, izvršni direktor Evropske turističke organizacije, govoreći o putnicima koji dolaze iz SAD u Evropu.

Kajla Cigler se slaže. Kao vlasnica "Destination Europe", ona ove godine šalje "rekordan broj" klijenata na evropski kontinent. Grejem Karter, direktor kompanije "Unforgettable Travel", turoperator sa 90% klijenata iz SAD, kaže da mnogi gosti smatraju da je ideja o putovanju u Evropu preskupa ove godine.

"Ljudi se pitaju da li je Evropa vredna toga? Rezervišu unapred, a cene su prilično visoke. Postojala je velika potražnja za putovanjima u poslednje tri godine, a mnoga mesta podižu cene", rekao je Grejem.

Da li je leto u Evropi već "isprano"? Prema rečima stručnjaka, sve zavisi od toga na kakvu ste žrtvu spremni.

Slab dolar

Pre svega: Putnici iz SAD su već u nepovoljnom položaju zbog slabog dolara. Prema srednjim tržišnim kursevima, od 5. juna, 1 dolar je vredeo oko 91 ili 92 evrocenta. Naravno, to je bolje nego u periodu od decembra 2020. do januara 2021. kada je dolar bio na petogodišnjem minimumu od oko 82 centa. Ali, to je takođe niže nego godnu dana ranije, kada je dolar vredeo oko 95 evrocenti - i daleko je niže od prošlogodišnjeg petogodišnjeg maksimuma kada je dostigao maksimum od 1,04 evra, prema stručnjacima za konverziju valuta iz kompanije Wise.

Za one koji putuju u Veliku Britaniju, slično je stanje stvari. U ovo vreme prošle godine, 1 dolar je putnicima donosio 80 penija. Od srede iznosi 78 - što je pad u odnosu na septembarski maksimum od skoro 83 penija.

Izvor: YouTube/UK Parliament

Dolar je takođe u padu, iz godine u godinu, u odnosu na još 11 evropskih valuta. Od Bosne do Bugarske, Danske do Islanda, Poljske do Rumunije i Švedske do Švajcarske, putnicima koji menjaju dolare biće sve gore. Iako nekoliko centi za dolar ne zvuči mnogo za jednu transakciju, mali padovi mogu napraviti razliku na računima kreditne kartice po povratku kući. Hotelska soba od 500 evra iznosi 543 dolara po srednjem tržišnom kursu od petka, gde bi u septembru iznosila 480 dolara.

Ipak, nije sve tako loše. U Evropi je dolar porastao u odnosu na tri valute: češku krunu (21,9 kruna za dolar prošle godine, na 22,7 trenutno), mađarsku forintu (sa 344,7 za dolar prošle godine, na 359,4 ove godine) i ukrajinsku grivnu, međutim malo ko će razmatrati Ukrajinu za odmor ove godine. Jedna valuta prema kojoj je dolar neobično jak je turska lira. Prošlog juna posetioci su menjali jedan dolar za 21 liru, a ove nedelje, dobijaju 32.

"Spektakularno" poskupljenje hotela

Na terenu, inflacija raste, ali i ulaznice rastu. Ajfelova kula će od 17. juna povisiti cene za 20 odsto, a istanbulska Aja Sofija sada naplaćuje ulaz 25 evra.Venecija naplaćuje turistima 5 evra jednodnevnu posetu. Međutim, to je ništa naspram hotelskih računa. Dženkins kaže da su cene "prilično spektakularno" porasle u velikim gradovima, a Tim Hentšel, izvršni direktor "HotelPlanner.com", se slaže.

Izvor: Profimedia

"Često viđamo hotele za 500 dolara po noći koji su prošle godine koštali 300 dolara", kaže on. Međutim, to nije nužno zato što su hoteli nasumično povećavali cene. Svodi se na visok nivo popunjenosti, kaže on. Kako se hoteli pune, njihove preostale sobe postaju sve skuplje. "Postalo je ovako, koliko hotel može da proda tih poslednjih 10% zaliha. Stope zaista počinju da rastu zbog kompresije. "Dakle, kada dostignete 90% popunjenosti, soba od 350 dolara može da poraste na 500 dolara", kaže on.

Podaci iz Hotel monitoringa podržavaju njegovu teoriju. Njegove industrijske prognoze za 2024. sugerišu da bi mnogi veliki evropski gradovi mogli da povećaju cenu soba za oko 10%. Predviđeno je da će Pariz, Amsterdam i Dablin biti veći za 10-11%, dok su Berlin, Stokholm, Barselona i London porasli za preko 9%. Zaključak: prestanite da odlažete, navodi CNN.

Dobra vest je da Hentšel kaže da ova povećanja cena nisu sveobuhvatna, umesto toga, oni su na višem kraju. Zato je njegov savet da spustite rejting zvezdica kako biste pronašli dobru ponudu. "Hoteli sa jednom i dve zvezdice nemaju moć određivanja cena", kaže on. Isto važi i za hotele malo dalje od destinacije. "Idite u Mursiju, a ne u Marbelju, u Milos umesto na Mikonos. Dobijate iste zalaske sunca, iste slike na Instagramu za mnogo manje para. Ovo nisu snižavanja - to su mesta koja nisu dospela na listu 10 najboljih Conde Nast-a u poslednjih 10 godina", kaže on. 

Ako želite da ostanete u gradu, pokušajte u nekom daljem gradu, kaže on. U Londonu, na primer, pet zvezdica košta čak 1.000 funti (oko 1.270 dolara) po noći. "Ali ako izađete van M25 (spoljni obilazni put u Londonu), hoteli sa tri i četiri zvezdice teško dobijaju 100 funti po noći". Njegov najbolji savet za London? Vindzor, dom kraljevske porodice i samo 29 minuta vožnje vozom od stanice Paddington. Slatko mesto? Hotel sa tri zvezdice u sekundarnoj destinaciji. To bi trebalo da vam donese dobar posao - čak i u užasno leto 2024, kaže on.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:00
Putovanje avionom
Izvor: Tiktok/sophiacelentano48
Izvor: Tiktok/sophiacelentano48

(Mondo/U. M.)  

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Samo banja Koviljača, džak paprike već čeka spreman.

special image