Srpske šume prepune su divljeg samoniklog voća, a među 1.000 vrsta nalaze se i divlja borovnica, jagoda, kupina, drenjina, trnjina na kojima pojedini berači tokom leta zarade solidnu sumu novca. Osim zarade domaćice ih koriste za pravljenje sokova, džemova, ali i čokolade.

O tome je govorila Ana Todorović. Ona je organsku čokoladu u početku pravila za sebe, porodicu i prijatelje. Otkrila je kako će se kretati cena čokolade u narednom periodu, ali i kako je promovisala srpsku, divlju jagodu.

"Drago mi je što Srbija ima šumsku jagodu, to je retkost. U kombinaciji sa divljim kakaom je prava ekskluziva. Pokušala sam da istražim da li ima divlje jagode u drugoj čokoladi i nisam pronašla. Trenutno je i subvencionišem", rekla je ona.

Šumska jagoda u Srbiji ima visoku cenu po kilogramu. Ove godine nije bila rodna godina, pa je njena cena i veća. Trenutno, prema rečima proizvođača slatkiša, ona se kreće od 70 evra po kilogramu (ranije) do sadašnjih 160 evra. Šumska jagoda raste na svetlim mestima u šumama, u travi i pored puteva i planinama na nadmorskoj visini do 1.500 metara. Mirisne zrele jagode koje sazrevaju od maja su najukusnije šumsko voće.

Imaju samo 32 kalorije u 100 g, izuzetno su bogate vitaminom C, ali i vlaknima. Zanimljivo je da kad presadite šumsku jagodu iz njenog prirodnog staništa u baštu, plodovi gube deo svojih hranljivih svojstava. Mogu da se jedu u sirovom stanju, ali da se prerađuju i suše. Slatko i nekuvana marmelada od šumskih jagoda je najpoznatiji i najslađi proizvod ovog blaga prirode.

BONUS VIDEO: 

Tiktok/taylerstanleyy kako kupci proveravaju da li je voće sveže

(Blic/MONDO/I.V.)