• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA IZBEGNETE SKRIVENE TROŠKOVE POPRAVKE KLIME? Majstor Bojan nam je dao spisak, sve mimo toga je prevara

Autor Jelena Nikolić

Što se tiče samostalnog održavanja, jedino što sami možete jeste da očistite filtere i obrišete klimu kada je unutrašnja jedinica u pitanju, kao i da prebrišete spoljašnju jedinicu. Za sve ostalo treba zvati servisera

 Klima Izvor: Shutterstock.com/Me dia/Mondo

Slučaj porodice iz Beograda, žrtve prevare klima servisa, naveo nas je da istražimo kako građani mogu da se zaštite od ovakvih pojava, kako da znaju koji majstor je pravi, ali i da razbijemo zablude oko toga šta godišnji servis ovih rashladnih uređaja podrazumeva.

Sve ovo, s jednim ciljem, kako bi se zaštitili od prevaranata čije usluge nekad koštaju i nekoliko hiljada više od regularnih i ovlašćenih servisera.

Što se tiče samostalnog održavanja, jedino što sami možete jeste da očistite filtere i obrišete klimu kada je unutrašnja jedinica u pitanju, kao i da prebrišete spoljašnju jedinicu. Za sve ostalo treba zvati servisera, objasnili su nam iz Unije servisera klime.

Šta možete sami, šta mora serviser da radi?

Za dobar rad klima uređaja, kako bi one pravilno radile, a vi udisali svež vazduh, neophodan je redovan servis, objašnjavaju majstori, ali postoje i neke stvari koje možete sami uraditi.

Samostalno majstorisanje prihvatljivo je samo kada je pranje filtera u pitanju i brisanje unutrašnje jedinice. Kada je pranje filtera u pitanju, neophodno je to činiti hladnom vodom, jer ga topla oštećuje, a ukoliko je dosta uprljan ili zamašćen, možete upotrebiti i sapun. 

Izvor: Screenshot/K1

Ostale poslove mora da obavlja serviser, majstor iz ovlašćenog servisa i postoje tačno propisane popravke i provere koji on u okviru servisiranje radi - od provere ispravnosti uređaja, elektronike, hlađenja do raznih sitnih popravki.

Po potrebi može se skinuti i turbina, ukoliko za to ima potrebe jer je previše prljava. Potom sledi čišćenje i produvavanje kondenzatora/izmenjivača spoljne jedinice, čišćenje propelera ventilatora na spoljnoj jedinici.

Nakon svega toga, serviser proverava funkcionalnost uređaja, pritisak, potom se proverava freon i ukoliko ima potrebe radi dopuna (ukoliko se dopunjava mora se pronaći uzrok curenja). Nakon toga sledi provera elektro instalacija, freonskih instalacija, čišćenje kondenz instalacija i na kraju provera nosača spoljne i unutrašnje jedinice.

Kako se zaštiti od prevaranata?

Iz Unije servisera kažu nam da se bore protiv neovlašćenih i nestručnih servisa koji varaju i obmanjuju klijente, a koji ih je sve više poslednjih godina. Jedan od takvih slučajeva je i onaj o kom je MONDO već pisao, kada je majstor za klime porodici iz Beograda naplatio više od 9 hiljada za posao koji nije obavljen.

Izvor: Youtube / Fix-ideas-DIY

"Svaki uvoznik ima svoju proverenu mrežu pouzdanih servisera. Unija servisera klimatizacije, ima 130 ovlašćenih, edukovanih, sertifikovanih servisa koji našim sugrađanima na teritoriji cele Srbije stoje na raspolaganju", kažu nam iz Unije i dodaju da je potrebno dobro se raspitati pre nego što se majstor pusti u kuću.

Malo istraživanja po Internetu, čitanja preporuka, provera da li servis ima dozvolu... mogu oduzeti neko vreme, ali će garantovano pomoći u izbegavanju prevaranata.

"Ne nasedajte na izmišljene kvarove lažnih majstora"

Jedna od najčešćih "dijagnoza" koju možete čuti kad je servisiranje ili kvar klime u pitanju jeste "fali freon". To, rekao nam je majstor Bojan, spada u grupu kvarova koje njegove kolege često izmisle kako bi uzele dodatni novac.

Cene servisa

U slučaju da klima uređaj nije dugo održavan neophodan je veliki servis, što košta između pet i šest hiljada dinara, a procedura je slična kao osnovno čišćenje klime. Cena može da varira ukoliko je reč o klimama većeg kapaciteta, kao i od servisa do servisa.

"Freon ne može da iscuri, on samo cirkuliše, osim kod nekih oštećenja, koja treba sanirati. Kada se jednom napuni, to je to, onda joj je potrebno samo redovno servisiranje. Klima je zatvoren sistem, freon ne bi smeo lako da iscuri", ispričao je za naš portal. 

Nedovoljna količina freona u klima uređaju manifestuje se slabim hlađenjem ili grejanjem, a to onda ukazuje da nesto sa klimom nije u redu, jer će teže ili nece uopšte uspeti da postigne željenu temperaturu.

Curenje freona dovodi ceo uređaj u problem jer dolazi do povećanja pritiska, a i do opterećenja rada kompresora koji u tom slučaju, radi neprekidno. Iz tog razloga, klima se ne može samo "napuniti freonom i za to uzeti 1-2 hiljade dinara, koliko neki majstori-prevaranti naplaćuju.

"Svaka klima u skladu sa svojim tehničkim karakteristikama u zavisnosti od tipa uređaja i kapaciteta u sebi sadrži određenu količinu freona i ista mora biti napunjena na tačnu meru po tablici i gramaži koju je propisao proizvođač. Uređaj se prvo pregleda vizuelno ili stavljanjem sistema pod pritisak, stave se manometri da bi se očitali svi potrebni parametri, ako se utvrdi da je problem u freonu (npr. ne hladi ili ne greje dovoljno, lede bakarne cevi, bučna spoljna jedinica...) onda se pomoću uređaja koji se zove rekuperator izvuće iz sistema u bocu sav preostali freon, sanira se mesto curenja, instalacija se izvakumira i na kraju se klima napuni sa freonom, ali tačno onoliko grama kolko je propisano za taj klima uređaj", objasnili su nam iz Unije.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mare

Zamisli sad,napolju 45,u kuci 30,na klimi fali 150 g gasa,i slabije hladi.Dodje majstor i kaze,sad cemo mi rekuperiramo gas,pa cemo danas da odvojimo dan da nadjemo gde curi,a mozda je i skinemo da odnesemo u servis,tamo cemo jedno dva dana da popravljamo,pa da je vratimo i namestimo.Tako se to radi,aaaa?

Bolontiku

Nikada se ne proverava nivo freona ako klima radi normalno, da bi se proverio freon gubi se 50ak grama freona koji se nakon provere opet mora dopuniti i za to će da vas oderu.

VecaBGD

Klimu rasklopio koliko se dalo rasklopiti, ocistio je celu, uklucujici i ventilator, filtere naravno i sve to uz pomoc YT videa. Malo se namucio ali vredelo je, ove godine ocistio i u spavacoj i sad sam miran. Majstore zovem samo kad treba da se dopuni klima. Svako to moze ako izdvoji sat vremena, nikakva nauka.

special image