• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUĆE U GRČKOJ VEĆ OD 30 HILJADA EVRA? Istražili smo da li je zaista ponuda jeftinija nego u Beogradu

Autor Jelena Nikolić

Stanovi u Solunu i na Halkidikiju najprimamljivija su ponuda za srpske državljane, prema podacima koje smo dobili od nekoliko agenata za nekretnine iz Grčke

 Grčka nekretnine Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Uroš Arsić

"Do stana u Grčkoj možete za manje pare nego u Beogradu" do skoro je delovalo kao mit, ali porast interesovanja srpskih džavljanja za nekretninama u ovoj zemlji, ali i kupovinom istih, govori da mit postaje realnost.

Stanovi u Solunu i na Halkidikiju najprimamljivija su ponuda za srpske državljane, prema podacima koje smo dobili od nekoliko agenata za nekretnine iz Grčke.

Kako je Tamara Stefanović, agentkinja za nekretnine u Nea Mudanji rekla za naš portal, lokacija i staro/novogradnja definiticno najviše utiču na cene, a one se kreću od 850 evra po kvadratu, pa ide i do 3.000 evra.

"Naravno, Halkidiki je skuplji od Paralije, ali jefriniji od Atine, tako da sve zavisi isključivo od lokacije", rekla je ona za MONDO.

Kuća za 35 hiljada evra

U mestu Krini, na Halkidikiju, na prodaju je kuća površine 29 kvadrata, sa zemljištem površine 38 metara kvadratnih. Prema detaljima iz oglasa pripada starogradnji jer je podignuta 1986. godine, a od plaže je udaljena oko 14 kilometara. Prema opisu koji je dao vlasnik, kuća ima jednu spavaću i jednu dnevnu sobu, sa kuhinjom i kupatilom (tuš kabina), a kupovina uključuje i nameštaj i klima uređaj. 

Jedan od oglasa nudi kuću od 60 kvadrata u Kasandriji (na prvom prstu Halkidikija), sa zemljištem od 230 metara kvadratnih. Spada u starogradnju jer je izgrađena 1975. godine, a košta 60 hiljada evra. Kuća ima 2 spavaće sobe, kuhinju i kupatilo.

Niske cene mame kupce, ali Tamara nam je otkrila "začkoljicu" koja mnogima promakne – uz ovako niske cene češto ide i mnogo skuplje renoviranje kuće/stana, pa na kraju "izađe na isto kao i da je kupljena novija nekretnina, u boljem stanju".

U ponudi su i "nekretnine malo jačih cena", ali i dalje veoma povoljnih. Tako se među oglasima nalazi i stan od 30 kvadrata, koja ima kuhinju-dnevnu sobu, spavaću sobu i kupatilo. Opremljen je nameštajem i električnim aparatima, paravanima i klima uređajima. Nalazi se na prvom spratu veoma uredne zgrade izgrađene 1998. godine i košta 80 hiljada evra.

Izvor: Printscreen/remax-metron.gr

Postoji i "trik" koji nam je otkrila Tamara, kom u poslednje vreme kupci često pribegavaju kako bi postali vlasnici nekretnine za manje pare.

"Kupuju zemljište u selima koja nisu na obali, ali je kolima potrebno oko 20 minuta do plaže. Cena placeva se kreće od 15.000 do 30.000 evra, a onda tu podignu montažnu kuću i tako izađu možda jeftinije. Delo je lepo sređeno, "živi" cele godine, ima prodavnice...To je odlična opcija, jedino što se ne može baš pešice na plažu, ali je lako rešivo", rekla je ona za naš portal.

U ponudi ima i "rekordera" pa je jedna od nekretnina koja nam je zapala za oko i velelepna vila na obali mora u Polihronu, od 142 kvadrata i nalazi se na plaži. 

Izvor: Printscreen/remax-metron.gr

Cena "prava sitnica", malo više od milion evra, ali cena ide uz ponudu - od četiri spavaće sobe, prostrane huhinje, dva parking mesta, nudi i privatan prilaz peščanoj plaži.

Kompletan spisak troškova

Cena troškova i procedure iznosi oko 10 odsto od vrednosti cele nekretnine, od usluge advokata, notara, upisa u katastar, porez na prenos do usluge agencije, ako kupovinu obavljate pomoću posrednika. Neophodno je da se podnesu dve poreske deklaracije koje zajedno koštaju 150 evra, a takođe imaju i obavezu prenosa struje i vode ili priključenja ukoliko te dve stavke ne postoje unutar nekretnine.

Pitanje boravišne dozvole za državljane trećih zemalja rešava takozvana "Zlatna viza", koja se izdaje na period od pet godina uz mogućnost obnavljanja sve dok je nekretnina u vlasništvu. Da bi se dobila zlatna viza, potrebno je kupiti nekretninu u propisanoj vrednosti, a među zemljama EU, koje takođe imaju isti program, cena zlatne vize u Grčkoj je jedna od najnižih.

Minimum je ranije bio 250 hiljada evra, a od avgusta će granica biti podignuta na 400.000, na Halkidikiju, dok će za delove poput Soluna i Atine iznositi 500 hiljada. I to zavisi od lokacije. Bitno je napomenuti da je Zlatnom vizom regulisan samo boravak u zemlji, ona ne obezbeđuje i radnu dozvolu. Izdaje se na pet godina, pa je nakon toga moguće produžiti je.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Machiavelli 💯

Pre cu da kupim stan u Beogradu na vodi pa da svaki dan vidjam nase zvezde narodne muzike nasu elitu!!!

special image