Slušaj vest

Odlazak na more veliki je udar na kućni budžet naročito ako je u pitanju porodica sa decom. Međutim, ovogodišnje letovanje u Haniotiju na Halkidikiju u Grčkoj, u kom sam bila sa mužem i dvojicom sinova od 12 i devet godina, pokazalo mi je da odmor ne mora papreno da košta. Nas četvoro smo za deset dana potrošili tačno 400 evra

Muž i ja smo smeštaj u apartmanu platili 800 evra krajem aprila. Izabrali smo 18. jun kao datum početka putovanja jer je u tom mesecu letovanje jeftinije. Odlučili smo da ću spremati hranu kako bismo uštedeli, ni ne sluteći da ćemo na taj način potrošiti "samo" 400 evra za deset dana. 

Moram odmah da napomenem da nikakvu hranu nismo poneli iz Srbije i da smo mogli da prođemo i sa "samo" 350 evra. A očekivali smo da ćemo potrošiti daleko više novca. Međutim, prvog dana nam je postalo jasno da su cene namirnica u Grčkoj iste kao u Srbiji i da postoje one koje su i jeftinije nego u našoj zemlji. 

Tog momenta mi kuvanje na moru više nije teško padalo. Motivisala me je činjenica da ćemo se kući vrati sa "debljim" novčanikom nego što smo očekivali. A kao što sam već napisala mogli smo da se vratimo sa više novca da prvog dana nismo kupili dva suncobrana. 

Jedan suncobran je koštao deset evra. Mogli smo da prođemo bez njih jer smo sve vreme bili u vodi. Vreme kad je sunce najjače provodili smo u sobi. Takođe smo prvog dana seli i u restoran u kom smo potrošili oko 35 evra. Naručili smo špagete bolonjeze i karbonare, juneće meso sa krompirom, pomfrit i flašu vode. 

Da nismo seli u restoran, prošli bismo i jeftinije... 

Moram da napišem da smo naravno svaki dan doručkovali, ručali i večerali i jeli dve voćne užine kako se ne bi stekao utisak da smo preskakali obroke. Svaki doručak i ručak sam spremala a za večeru smo nekoliko puta uzimali girose koji su koštali 2 evra i 40 centi ukoliko se jedu van lokala. 

Nekoliko puta smo u marketu uzmali i velike kutije sladoleda koji su koštali od 10 do 13 evra. Takođe smo u Haniotiju kupili i toplomer koji smo platili 7 evra. 

Na portalu MONDO su ranije objavljene cene namirnica u Haniotiju. U jednom od marketa u ovom mestu, kilogram krompira iznosi 0.79€, odnosno 92 dinara. Cena u trgovinskim lancima u Srbiji za ovo povrće kreće se od 100 do 120 dinara. Za kilogram paradajza treba da se izdvoji 1.49€, što je oko 174 dinara, dok se u Srbiji ovo povrće može pazariti po ceni od 100 do 170 dinara.

Mondo/Ivana Vlajkovic cene povrća

Cena crvene paprike je 1.89€, odnosno 221 dinar. U marketima širom Srbije uglavnom je oko 350 dinara. Za kilogram crnog luka potrebno je izdvojiti 0.87€, odnosno oko 100 dinara, a u Srbiji se može naći već za 60 dinara. Kilogram kupusa u grčkom marketu košta 0.53€, odnosno 62 dinara, dok u srpskim marketima može da se kupi i po ceni od 50 dinara.

BONUS VIDEO: 

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE Kurir TV