Početak letnjih odmora doneo je veliku seobu građana Srbije ka popularnim destinacijama na obalama Egejskog i Jonskog mora. Kao i prethodnih godina, Grčka se izdvaja kao omiljena destinacija za odmor, privlačeći turiste prelepim plažama, bogatom istorijom i toplim gostoprimstvom.

Mnogi su već spakovali kofere i krenuli put grčkih ostrva i letovališta, gde će uživati u suncu, moru i opuštanju, a kakva je situacija na prelazima bila prethodnih dana, koje su cene u restoranima i koliko košta noćenje - otkrili su novinari Mondo portala.

11. juna granični prelazi su bili rasterećeni. Na granici nije bilo gužve. Prema rečima naših reportera na graničnom prelazu je procedura bila regularna. "Kada smo ušli u S. Makedoniju, tražili su nam pasoš, zeleni karton, saobraćajnu i vozačku dozvolu. Zeleni karton se plaća oko 2.000 dinara i važi godinu dana. Rezervoar u Srbiji nismo napunili skroz, budući da je dizel u S. Makedoniji jeftiniji - 170 dinara po litru, dok je kod nas 203 dinara".

Na grčkoj granici su tražili samo pasoše. "Pošto rade obilaznicu u Grčkoj, preko sajta flaj over smo gledali gde je najmanja gužva, pošto aplikacija pokazuje realno stanje na putevima".

Smeštaj skuplji nego lane, hrana povoljna, plaže naplaćuju ležaj

Youtube/ Hellas Heavens Nea Potidea

Cene smeštaja se razlikuju u odnosu na prethodnu godinu. Kada je u pitanju apartman primetno je da je za nekih 20 odsto postao skuplji u mestu Nea Potidea- Halkidiki, gde je voda izuzetno čista kao i plaže.

"Na pojedinim plažama uslovljavaju da potrošnja bude 7-10 evra po čoveku, dok na drugim plažama nema tih uslova. U prvom slučaju u potrošen novac ulaze piće i ležaljka (dva evra ležaljka+kafa, piće)".

Kafa na plaži je uvek skuplja, a na ulici u gradu je evro i po. Solun je na 70 km od ovog mesta i tamo u restoranu tri pića i hrana za troje košta 25 evra (morska riba i lignje).

Ipak treba napomenuti da cene variraju i da ima skupljih restorana.

- Porcija ribe je oko 10 evra.

- Giros je oko 3,5 evra, ako je za poneti može biti i jeftiniji.

- Grčka salata je od 6 evra pa naviše (sir, masline, paradajz)

- Pivo je oko 2/3 evra pa naviše.

- Ceđena limunada, pomorandža oko 4 evra.

Ono što je posebno zanimljivo su cene stanova u Solunu, što potvrđuje oglas za stan od 60 m2, koji košta 72.000 evra, a više o tome u odvojenom tekstu o cenama stanova u Grčkoj.

Vremenski uslovi su idealni za kupanje, budući da su u ovo vreme prošle godine Grci muku mučili sa poplavama. Maslinovo ulje je dosta poskupelo, jedna flaša košta 16 evra, a prošle godine je bilo 10 evra za litar - domaćeg. Po marketima je kanta od četiri litra 60 evra. Domaće maslinovo ulje od koštice košta šest evra.

"Šetajući po selima možete naići na izuzetno atraktivnu ponudu. Zanimljivost je što sela na Halkidikiju imaju jednu specifičnost, a to su lokalne žene koje prave hranu i prodaju je izuzetno pristupačno. Za 140 evra mesečno možete da obedujete izlišne porcije, koje su sasvim dovoljne za dve osobe. Ima deset jela u ponudi - musaka, lokalna vrsta lazanje, pirinač, piletina, plavi patlidžan, razne ribe, salate, prilozi... Nedeljni paket je 35 evra", navode naši reporteri.

Na kraju dvanaestodnevne Mondo patrole i vožnje po plažama, istrošeno je pola rezervoar i u povratku u S. Makedoniji napunjen ceo. "Kažu da je naftni derivat kod njih jeftiniji zato što ne postoji kontrola kvaliteta goriva, ali po vožnji nismo primetio nikakvu razliku".

Makrigialos, letovalište gde restorani nude jeftinu hranu

Youtube/ Zameer Pactyan Makrigialos

U Makrigialosu, letovalištu do kog iz Beograda kolima treba osam sati vožnje išli smo kolima na plin, koji je u S. Makedoniji jeftiniji za 10 dinara nego u Srbiji. Kroz Makeodniji ima oko pet naplatnih stanica koje se plaćaju od evro do dva, dok smo u Grčkoj naleteli na jednu.

"Smeštaj smo našli na plaži u hotelu, koji noć sa doručkom naplaćuje 30 evra. Makrigialos je malo mesto koje ima oko 3/4 restorana i pretežno je sve povoljno. Ručak sa dezertom, predjelom i glavnim jelom za četvoro nas je izašlo 80 evra plus piće".

Plaža je peščana a ležaljke su svuda besplatne. U Makrigialosu se nalazi solana i deo u kojem se posetioci plaže mogu kupati i mazati lekovitim blatom potpuno besplatno. "Na drugim mestima bi od toga napravili posao, Mesto ima lokalni market u kom možete kupiti sve - od kupaćeg kostima do hleba i jogurta".

Cena jogurta je jedan evro, dok je šest limenki piva 4,80 evra, a dinja je dva evra. Zaključujemo da su cene u marketima za neke namirnice slične kao u Srbiji, a restorani znatno povoljni nego u Beogradu. 

BONUS VIDEO: Evija, Grčka

Tiktok/grckainfo Evija, Grčka

(Mondo)