Najveći broj sezonskih radnika iz Srbije već je otišao da radi negde na primorju u Hrvatsku, Grčku, BiH, Albaniju, a sudeći po aktuelnim oglasima, nude se i dobre plate - 1.500 evra za konobarisanje u Grčkoj ili Sloveniji, a u Hrvatskoj nešto više od 1.000 evra.
"Konobarisanje je tradicionalno u ovom periodu traženo u inostranim državama, ono je i sve plaćenije što je u skladu sa ekonomskim promenama. Ove godine su, na primer, u Crnoj Gori već od januara počeli da se pojavljuju oglasi sa pozivom za ovom vrstom radnika jer su potrebe sve veće“, objašnjava menadžer za odnose s javnošću kompanije Infostud Miloš Turinski.
Poslovi su uglavnom sezonski, ali je potreba i interesovanje veliko zbog toga što je najčešće tim ljudima sve obezbeđeno.
"Kompanija često pokriva troškove transporta, nudi besplatan smeštaj i dva do tri obroka dnevno“, objasnio je Turinski. Radno vreme im je mahom dvokratno, od juna do sredine septembra većina radi bez slobodnog dana.
"Nemate dodatne troškove pa nakon tog perioda izađete sa čistom zaradom, ali se i dosta radi“, objasnio je sagovornik.
Ljudi hoće više da zarade pa se vraćaju kući i sa više hiljada evra, ali oni ne jure da ostanu u nekoj od zemalja u regionu, za to im više odgovara zapadna Evropa, dodao je Turinski.
"Ako odlazite na te sezonske poslove, vi želite da zaradite više i da živite pristojnije, odnosno u boljim uslovima, a što se tiče ljudi u Srbiji njih najviše interesuje Nemačka“, kaže on.
Sezonski periodi obično podrazumevaju povećan turistički promet, što dovodi do veće potražnje za uslugama u restoranima, kafićima i hotelima. Turisti i posetioci često imaju više raspoloživog novca za trošenje tokom odmora, što povećava promet u ugostiteljskim objektima.
"U inostranstvu su plate veće pa se ljudi češće prijavljuju na te oglase i to najčešće u neku od nama susednih zemalja“, rekao je Turinski.
Pored svih bonusa, na primer, u Sloveniji su ovakvi poslovi okvirno plaćeni 1.500 evra mesečno, a konobar naravno zadržava bakšiš, dok je u Srbiji raspon prosečne plate za ovaj posao uglavnom dosta manji, nešto između 40 i 90 hiljada dinara. Trajanje posla može biti četiri meseca ili duže, zavisno od uspešnosti kandidata, dodao je sagovornik "Nove“.
On je objasnio da, što se samih uslova tiče, poslodavci su ti koji ih određuju i obezbeđuju, ali ljudi treba da se informišu da bi znali šta da očekuju odnosno kakvo je realno stanje. Slovenci i Hrvati su konkurentniji u tom smislu da nude bolje uslove od Crne Gore.
"Oni jure za kadrom jer je velika konkurencija, a treba uzeti u obzir i da vreme od aprila do oktobra nije mali period koji treba da se pokrije. Ugostitelji češće zapošljavaju mlađe ljude i naravno da traže kvalifikovane radnike, ali se do njih ne dolazi lako“, rekao je naš sagovornik.
Standardan opis posla konobara podrazumeva: ispraćivanje gostiju do stola, davanje menija, pomaganje u odabiru hrane i pića, prihvatanje i dostavljanje porudžbina. Vršenje inspekcija i čišćenje trpezarijskih i servirajućih prostora radi održavanja čistoće i pravilnog postavljanja. Pripremanje i posluživanje napitaka kao i pravljenje obračuna i izdavanje računa gostima.
Pored konobara, kuvari, repcioneri, hostese i građevinari su takođe među najtraženijim radnicima u letnjoj sezoni.
Bonus video:
(Nova, Mondo, I.L.)
Herojska pobeda Partizana u Berlinu! Karlik Džouns 2 sekunde pre kraja doneo petu u nizu!
Partizan prosuo sve i izgubio u Subotici: Bledi crno-beli nisu mogli protiv Spartaka!
Pravio haos na utakmici Zvezde, sada joj opet sudi! Evroliga ga vratila u Arenu posle velikog skandala
4, 3, 2 - Karlik Džouns za pobedu Partizana! Pogledajte koš kojim je Amerikanac zapalio Grobare u Berlinu
"Da se malo spustimo na zemlju, nije sve med i mleko": Opomena Partizanovog kapitena kako mora u Evroligi