Slušaj vest

Stranci koji žele da borave i rade u Republici Srbiji, bilo da planiraju da obavljaju stručnu specijalizaciju, praksu ili traže zaposlenje, treba da podnesu zahtev za jedinstvenu dozvolu.

Jedinstvena dozvola je ključni dokument koji omogućava strancima legalan boravak i rad u Srbiji. Proces podnošenja zahteva za jedinstvenu dozvolu je relativno jednostavan. Zahtev se podnosi elektronski preko specijalnog portala. Ova procedura sada omogućava podnošenje zahteva bez fizičkog prisustva stranca u Srbiji.

U slučaju da je potrebna viza za ulazak u zemlju, zahtev se podnosi tek nakon ulaska u Srbiju. Nakon podnošenja zahteva, strancu se omogućava legalan boravak i rad do okončanja upravnog postupka za dobijanje jedinstvene dozvole.

Uslovi i procedura izdavanja

Da bi se dozvola izdala, stranac treba da priloži važeći lični dokument, dokaze o opravdanosti zahteva i adresu boravišta. Odluka o izdavanju donosi se u roku od 15 dana, nakon čega se dozvola može izdati na period do tri godine, uz mogućnost produženja. Stranci koji su prema prethodno važećem sistemu pribavili dozvolu za privremeni boravak i dozvolu za rad, nastavljaju po istom principu da uživaju prava iz dozvola, bez bilo kakve dodatne obaveze da pribave novi vid dozvole - jedinstvenu dozvolu.

Radi detaljnijeg objašnjenja pojma jedinstvene dozvole, strani državljani treba da imaju da umu da se jedinstvena dozvola može izdati u slučajevima:

  • Zapošljavanja
  • Posebnih slučajeva zapošljavanja (za upućena lica, kretanje u okviru privrednog društa, za nezavisnog profesionalca, za osposobljavanje i usavršavanje)
  • Samozapošljavanja

Procedura procene tržišta rada i potreba za zapošljavanjem

Pre donošenja odluke o izdavanju jedinstvene dozvole, kada je pravni osnov apliciranja zapošljavanje ili posebni slučaj zapošljavanja, vrši se procena tržišta rada i potreba za zapošljavanjem. Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) daje svoju procenu o mogućnostima zapošljavanja stranaca u određenim sektorima.

Ovo omogućava da se dozvole izdaju u skladu sa potrebama tržišta rada, podstičući ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Procena stanja na tržištu rada sprovodi se pred NSZ-om, i obuhvata detaljno ispitivanje stanja tržišta rada, i potragu za nezaposlenim srpskim državljanima, koji bi mogli da ispune uslove rada na radnom mestu, gde stranac planira da se zaposli.

Šta kada se odbije zahtev?

Ukoliko zahtev bude odbijen, strancu se omogućava žalba u roku od 15 dana. Postupak žalbe omogućava strancu da ospori odluku nadležnog organa i zatraži ponovno razmatranje slučaja.

Zapošljavanje građana Evropske unije

Kada čitate Zakon o zapošljavanju stanaca, tačnije član 5, možete zapaziti da građani Evropske unije imaju pravo na slobodan pristup tržištu rada u Srbiji. To nas već dovodi do zaključka da EU građani nisu u obavezi da pribave jedinstvenu dozvolu kako bi legalno boravili i radili u Srbiji.

Međutim, kada analizirate poslednje odredbe Zakona, pogotovo član 41, videćete da će se članovi od 5 do 8 primenjivati tek kada Srbija postane članica Evropske unije. Do tada, njeni građani moraju pribavljati jedinstvenu dozvolu pod istim uslovima kao i državljani ostalih zemalja.

BONUS VIDEO: 

TikTok/hubs.life Posao od 9 do 5

(zuniclaw.com/MONDO/I.V.)