Slušaj vest

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, putem svog Instragram profila, obavestio je građane koji staž Fond priznaje za rad sa punim ili nepunim radnim vremenom, a po osnovu ugovora o radu i ostalih ugovora na (ne)određeno vreme.

"Ukoliko je reč o Ugovoru o radu (na određeno ili neodređeno vreme), staž se ostvaruje u kalendarskom trajanju osiguranja, bez obziran na to što osiguranik nije radio puno radno vreme, pod uslovom da je uredno angažovan samo kod jednog poslodavca. U tom slučaju, poslodavac je u obavezi da plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje na isplaćenu zaradu, ako je ona viša od najniže osnovice doprinosa, odnosno na najnižu osnovicu doprinosa, ako je zarada niža od najniže osnovice i po osnovu uplaćenih doprinosa se priznaje staž osiguranja", navode iz Fonda PIO.

U slučaju da osiguranik obavlja posao po osnovu Ugovora o delu, Autorskog ugovora ili drugih ugovora, koji za izvršeni posao dobija ugovornu naknadu, a nije osiguran po drugom osnovu, staž osiguranja računa se na ovaj način.

"Iznos ugovorne naknade, na koji se plaća porez, se deli sa najnižom mesečnom osnovicom za plaćanje doprinosa koja važi u momentu uplate doprinosa, i dobijeni rezultat predstavlja broj meseci koji se priznaju u staž osiguranja. To znači da se staž osiguranja po osnovu obavljanja ugovornih poslova (bez obzira na broj radnih sati), ne utvrđuje u istom kalendarskom trajanju koliko je trajalo obavljanje poslova po ugovoru, već zavisi od iznosa ugovorne naknade", objašnjavaju iz Fonda PIO.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija GDE ĆE SE RASPODELITI "VIŠAK" NOVCA IZ PIO FONDA? Stručnjaci izneli svoja mišljenja: Veliki broj penzionera živi u siromaštvu