Slušaj vest

Brojna zanimanja u Srbiji zaposlenima donose beneficirani radni staž, a jedno od njih jeste baletski igrač. U ovom poslu se 12 meseci rada računa kao 18, dok lekari određenih specijalizacija dobijaju najviše tri meseca za godinu dana. 

"Balerina vežba svaki dan po ceo dan sa pauzama bez obzira na to da li uđe u Narodno pozorište ili igra negde drugde. Te vežbe svaki dan idu od početka pa do koreografskih koraka. Tokom vežbanja i igranja stradaju kolena, kičma, kukovi... Nas vodi ljubav prema baletu i pokretu i mi vežbamo i igramo ne razmišljajući o tome koliko trošimo svoje telo", započela je razgovor za MONDO balerina koja je insistirala na anonimnosti. 

Istakla je da svi baletski igrači u nekom periodu svog života imaju zdravstveni problem i da zna balerine koje su morale da odu u invalidsku penziju. 

"Takođe znam i one koje sad ne mogu da hodaju. Meni je stradala cela kičma. Imam prelom na prvom pršljenu zbog čega ne mogu dugo da sedim, stojim ili ležim. Međutim, ja ću svoj problem da rešavam pokretom, odnosno ljubavlju koju oduvek imam prema baletu", kazala nam je sagovornica. 

Za portal MONDO je objasnila da je to razlog zašto baletski igrači imaju beneficirani radni staž dodajući da njima stalno krvare prsti u većoj ili manjoj meri. Inače, ljudi neretko govore da je balet "rudarski" posao.

Baletski igrač i pevač Aleksa Jelić je u decembru 2023. godine izjavio u emisiji "Ispovest" da baletski igrači zarađuju oko 70.000, 80.000 dinara mesečno.

Pravilnik

Pravilnikom o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem utvrđuju se: 

  • radna mesta, odnosno poslovi na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje i pored toga što su primenjene sve opšte i posebne zaštitne mere utvrđene propisima (član 53. stav 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju;
  • radna mesta, na kojima je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili na kojima zbog prirode i težine posla fiziološke funkcije opadaju u toj meri da onemogućavaju njeno dalje uspešno obavljanje;

Ovim Pravilnikom utvrđeno je da radno mesto baletski igrač u okviru umetničke delatnosti ostvaruje pravo na beneficirani radni staž. 

"Stepen uvećanja: 12 meseci računa se kao 18 meseci", navodi se u Pravilniku. 

U njemu se nalaze i zdravstvene ustanove, radiologija i hitna medicinska pomoć. Radna mesta: lekar specijalista - radioterapeut, radiološki tehničar u radioterapiji, radioterapeutski i radiološki fizičar na pripremanju i primenjivanju zatvorenih gamaemitera; odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja, u okviru radiologije za 12 meseci rada dobijaju 15 meseci, odnosno na godinu dana rada, dobijaju tri meseca.

Što se tiče hitne medicinske pomoći radno mesto lekar koji pruža hitnu medicinsku pomoć na mestu događaja i u transportu, na 12 meseci rada dobija tri. Radna mesta: bolničar, tehničar i viši tehničar koji pomaže pri pružanju ili sam pruža određenu hitnu medicinsku pomoć na mestu događaja i u transportu; vozač sanitetskog vozila, dobijaju na 12 meseci dva, odnosno godinu dana rada im se računa kao 14 meseci. 

Kako beneficirani radni staž utiče na visinu penzije?

Iz PIO Fonda objašnjavaju da visina penzije, shodno propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, zavisi i od penzijskog staža koji je navršio osiguranik. Kako se staž osiguranja uvećava za vreme koje je efektivno provedeno na radu na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, i to u zavisnosti od stepena uvećanja staža osiguranja koji su utvrđeni za rad na takvim radnim mestima, to za iste periode rada, zaposleni koji su radili na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem mogu da navrše više ukupnog penzijskog staža od zaposlenih koji nisu radili na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Rast penzija zavisi od usklađivanja penzija, bez obzira na to da li je korisnik imao navršen staž osiguranja sa uvećanim trajanjem ili ne, pisao je ranije Dnevnik.

Na taj način, dužina ukupno navršenog penzijskog staža osiguranika, u koji ulazi i staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, može uticati na visinu penzije. Isto tako, osiguranicima iz člana 42. Zakona o PIO, osim osiguranicima iz člana 42. stav 1. tačka 4a tog zakona, koji ispunjavaju uslove u pogledu penzijskog staža za sticanje prava na starosnu penziju iz člana 43. i 43a tog zakona, iznos penzije se uvećava za 20 odsto, u skladu sa članom 79. Zakona o PIO.

Podsetimo, ranije smo pisali da drvoseče imaju beneficirani radni staž i da za sat vremena posla mogu da zarade i 100 evra. 

BONUS VIDEO: 

TikTok/hubs.life Posao od 9 do 5