Slušaj vest

Početak školske godine se bliži, a samim tim i svojevrsna avantura roditelja – opremiti dete za školu, od kupovine knjiga i pribora do odeće i obuće koje je potrebno obnoviti. Suma koju je potrebno izdvojiti nije mala, a mi smo istraživali koliko zapravo roditelje košta polazak deteta u školu.

Krenimo od udžbenika, prve obavezne stavke na podužem spisku. Komplet novih knjiga u knjižarama za prvake kreće se od 10 do 12 hiljada dinara, a za starije ta cifra raste (već za drugi razred potrebno je dodati 3-4 hiljade više, dok je za "sedmake" ta cifra preko 20 hiljada ukupno). Nešto jeftinija varijanta je "nasleđivanje" od starije braće i sestara ili prijatelja, kao i kupovina polovnih knjiga.

Iz tog razloga uputili smo se u čuvenu Kosovsku ulicu u Beogradu, gde godinama unazad ulični prodavci nude polovne udžbenike za sve razrede osnovnih i srednjih škola.

"Cene se kreću od 500 dinara po knjizi za razrede osnovne škole, dok je za srednjoškolce 700 dinara po udžbeniku. Kako se približava 1. septembar tako raste i interesovanje roditelja, ali i starijih đaka. Navalu ipak očekujemo kad počne školska godina", rekla nam je starija gospođa koja u ovoj ulici ima izloženu ponudu u jednom kombiju. 

Cene knjiga zavise od izdavača

Cena knjiga varira u zavisnosti od izdavača, a škola donosi odluku o tome od kog izdavača će koristiti udžbenike za školsku godinu.

Komplet polovnih knjiga za peti razred pronašli smo ovde za 7.000 dinara, dok je za ovaj komplet novih udženika potrebno pripremiti duplo više novca, oko 14.000 dinara.

U Kosovskoj je moguće i prodati knjige od prethodne godine, koje ulični prodavci otkupljuju ukoliko su u dobrom stanju, pa je moguće i na taj način uštedeti kada je kupovina novih u pitanju (na dobijenu sumu dodate razliku).

Druga stavka na spisku jeste školski pribor, a cene zavise od toga u koju knjižaru odete. Za sveske je potrebno izdvojiti od 100 do 300 dinara po komadu, olovke od 12 dinara, gumice za brisanje od 20 do 79 dinara, pernicu od 350 do 1.500, a ranac od 2.500 do 7.000 dinara.

Za drvene bojice roditelji moraju da izdvoje od 150 dinara, a tempere duplo više.

Odeća obuća posebna stavka i dodatni trošak

Ukoliko odluče da uoči školske godine ponove i odeću svojih školaraca, roditelji i tu moraju da izdvoje ozbiljne sume novca. Za patike je potrebno iskeširati od 2.000 do 9.000 dinara, komplet bermude i majicu (za dečake) oko 4.000 pa naviše, dok se cene haljina za devojčice kreću od 2.000, a za paletanke ili sandale za njih moraju dodati još toliko (najmanje, jer postoje i modeli koji koštaju mnogo preko ovog iznosa).

Ako pak požele da im kupe trenerke, za to će morati da izdvoje od 2.000 do čak 12.000 dinara.

Beogradski đaci dobijaju novčanu pomoć

Pravo na besplatne udžbenike imaju socijalno ugrožene porodice, đaci sa smetnjama u razvoju ili određenim invaliditetom i učenici koje su "treće dete u porodici", a Grad Beograd uveo je dodatnu olakšicu za sve beogradske osnovce - novčanu pomoć od 20.000 dinara.

Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, objasnila je da za ovu vrstu pomoći mogu da se prijave i oni roditelji koji su iz nekog razloga zakasnili, roditelji novoupisane dece ili oni koji su možda u međuvremenu imali neke promene na računu koji su ostavili pa to treba da promene jer će novac biti isplaćen u septembru.

Postupak prijave je jednostavan - popunjava se obrazac koji se dobija u školi koju dete pohađa i i dostalja fotokopija prednje strane platne kartice. 

Grad Beograd je prošle godine za osnovce nabavio oko 130.000 kompleta udžbenika i za to je izdvojeno 1.637.000.890 dinara sa PDV-om. Za srednje škole nabavljeno je blizu 60.000 kompleta udžbenika i izdvojeno je 718.430.083,71 dinar sa PDV-om.

(Mondo.rs)