Slušaj vest

Ovogodišnja suša spalila je dobar deo letine u Srpskoj, a na gotovo istoj muci su i voćari i ratari. Kako kažu u Udruženju poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", nestašica povrća već se ozbiljno oseća.

Tako je paradajz, trenutno, skuplji od piletine, s obzirom da sveža piletina, u proseku, košta oko oko 3,7 evra po kilogramu.

"Danas je paradajz na bijeljinskoj pijaci išao i do oko 4,2 evra (oko 500 dinara). Pre sedam dana njegova cena je bila oko 2,7 evra, a pre toga kilogram je koštao oko 1,7 evra. Ako ga bude, ne bih se iznenadio da još poskupi. Rod paradajza je ove godine ispod svakog mogućeg nivoa", kaže za Srpskainfo predsednik ovog udruženja Savo Bakajlić.

Prema njegovim rečima, u odnosu na godinu sa dovoljno padavina i bez ekstremnih vrućina, ove je godine pobacio i rod ostalih vrsta povrća.

"Lubenica, paprika, luk, sve je izgorelo. I njihova cena je otišla gore, najmanje za 30 odsto", kaže Bakajlić.

Uprkos navodnjavanju, upozoravaju povrtari, plodovi su pretrpeli velike ožegotine.

"Ono povrća što je opstalo, ima sitan plod. Čak i krompir gori u zemlji. Neke kulture su, od vrućine, stradale u čak 70 odsto slučajeva, dok je, u proseku, povrtarska proizvodnja podbacila najmanje 40 odsto. Postoje i sistemi za navodnjavanje, ali ne pomažu puno", naglašavaju povrtari.

Voćarima je najžalije jabuke, koja sa 65 odsto proizvodnje dominira u voćarstvu, a koja je, kako kažu, takođe pretrpela ogromne štete.

BONUS VIDEO: 

MONDO/Milutin Vujičić Pijaca u Augzburgu, EURO2024

(MONDO/Ivana Vlajković)