Slušaj vest

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond) obavestio je korisnike porodičnih penzija o rokovima za dostavljanje potvrda o školovanju. S obzirom da se bliži početak nove školske i univerzitetske godine, neophodno je da deca - korisnici porodičnih penzija PIO Fondu dostave potvrdu o školovanju.

"Potvrdu, odnosno dokaz o pohađaju odgovarajuće škole ili fakulteta treba dostaviti blagovremeno, odmah po upisu svake školske godine, jer će u suprotnom privremeno biti obustavljena isplata porodične penzije da bi se izbegla preplata, a isplata će se nastaviti kada učenik/student koji je korisnik porodične penzije dokaže da je upisao godinu", navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Kako navode, krajnji rok do kada učenici, stariji od 15 godina, moraju da dostave potvrdu o školovanju jeste 20. septembar, dok studenti to moraju da učine do kraja oktobra.

"Osim podataka o identitetu učenika, odnosno studenta i ustanovi koja je izdaje, potvrda treba da sadrži i podatke o tome na koju školsku godinu se odnosi, kao i podatke o statusu koji učenik ili student ima u toj školskoj godini. Na potvrde koje se mogu predati lično ili postati poštom filijali Fonda koja im isplaćuje penziju, potrebno je upisati matični broj roditelja po kome se penzija koristi", piše u saopštenju.

Do kada deca imaju pravo na porodičnu penziju?

Kako objašnjavaju iz Fonda PIO, učenici imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, ali najkasnije do 20 godina života. Studenti koji pohađaju visokoškolske ustanove ovo pravo imaju do 26. godine.

"Podsećamo decu porodične penzionere da, osim Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, dokaze o školovanju treba da dostave i inostranim nosiocima osiguranja kod kojih su ostvarili pravo na penziju, ukoliko je to predviđeno propisima druge države. Takođe, potrebno je da obavezno obaveste Fond u slučaju da su zaposleni ili počnu da obavljaju samostalnu delatnost dok koriste penziju", navode iz Fonda.

BONUS VIDEO:

kurir televizija "PENZIJE SE POVEĆAVAJU ZA PREKO 10 ODSTO?!" Direktor PIO fonda: Iznos se usklađuje sa inflacijom i punjenjem budžeta