Slušaj vest

U novoj akademskoj godini Beogradski univerzitet biće bogatiji za oko 20.000 studenata, koji će smeštaj u Beogradu potražiti u privatnoj režiji ili u nekom od studentskih domova u kojima je na raspolaganju ukupno 9.258 mesta. Prijava brucoša za mesta u studentskim domovima počinje danas, a oni koji ne ispunjavaju uslove odavno su počeli da smišljaju taktitiku kako će urediti život i olakšati svoje studentske dane u nekom od beogradskih stanova koji čekaju samo na njih. Najviše ih brinu cene.

Studentski domovi

U naredne dve nedelje brucoši Beogradskog univerziteta moći će konkurišu za neki od 12 studentkih domova u Beogradu, koji se razlikuju po kategorijama i strukturi sobe, što je glavni kriterijum za određivanje cene smeštaja. Maksimalna cena smeštaja za prvu kategoriju iznosi oko 2.800 dinara, dok su za četvrtu cene gotovo upola jeftinije, kada govorimo o budžetskim studentima, istakao je nedavno za RTS Direktor Studentskog centra "Beograd" Goran Minić.

Iako većina studentskih domova poseduju vlastite restorane, njih je u Beogradu ukupno na 14 lokacija, a cene obroka su nakon poslednjih poskupljenja u velikoj meri pristupačne. Budžetski student za doručak izdvaja 56 dinara, za ručak 120, dok mu kupovina večere iznosi 90 dinara.  

Studenti iz unutrašnjosti na mesečnom novou mogu da iskoriste 90 obroka, dok oni koji studiraju u gradu rođenja, iako na bužetu, imaju pravo samo na 30 obroka u restoranima Studentskog centra "Beograd".

Ukupan iznos koji obuhvata smeštaj u studentskom domu, i koriščenje tri obroka na dnevnom nivou iznosi između 9.500 i 11.000 dinara. Za studente koji nisu uspeli da se domognu bužeta postoji opcija da plaćaju ekonomsku cenu smeštaja u studentkom domu koja iznosi i tri puta više o obične, a i obroci su u tom slučaju drugačijeg cenovnog ranga.

Cene privatnih stanova

Uvidom u cene stanova za izdavanje na nekim od poznatih sajtova zaključujemo da su garsonjere, koje su najčešći izbor studenata, i dalje izdaju po visokim cenama koje ne idu ispod 200 evra, kada govorimo o širem delu Beograda.

Garsonjeru na Kotežu ili u Žarkovu moguće je pronaći za taj novac, ali ako se opredelite za život u Mirijevu, na Zvezdari ili Banovom brdu, budite spremni da izdvojite oko 300 evra za stan do 25-30 kvadrata. Jednosobni, jednoiposobni i dvosobni stanovi jeftiniji su u slučaju ako planirate studentski život sa više cimera/ki.

Ukoliko se odlučite za život na Novom Beogradu ili u Zemunu budite spremni da za jednosoban ili jednoiposoban stan izdvojite i do 500 evra, dok bi dvosoban na toj lokaciji mogao da se iznajmi za oko 600 evra. 

Iako Rusi više nišu bitan faktor na tržištu nekretnina u Beogradu, deluje da su beogradski stanodavci zakucali cene pošto su se navikli na nove kirije koje su zaista nesrazmerne životu i standardu većine studenata koji dolaze iz unutrašnjosti u prestonicu da studiraju.

Ipak, sudeći po velikoj ponudi stanova i brzini kojom se stanovi izdaju, zaključuje se da su stanovi koje studenti biraju u Beogradu i dalje pristupačni za budžet, iako svedočimo da je dobra deo stanova, zbog lokacije precenjen.

Nakon udaranja cena u plafon koji se dogodio kao posledica post kovida i rusko-ukrajinske krize, kada su nekretnine u izdavanju skočile i za 50 odsto, tržište se relativno stabilizovalo, ali i dalje postoje oscilacije koje manje-više predstavljaju usamljene primene vlasnika stana u centru grada koji npr. nekretninu u suterenu, veličine 20 kvadrata, slabo opremljenu i vidno ruiniranu procenjuju na 300 evra.

Saveti studentima za uspešno pronalaženje stana

Angencija za izdavanje nekretnina City Expert potrudila se da ponudi smernice studentima kako bi pronašli pristojan stan u Beogradu. Prema nihovoj oceni, potrebno je obratiti pažnju na sledeće stavke:

  • Budžetiranje: Studenti treba da jasno definišu svoj mesečni budžet za stanarinu, uključujući troškove komunalija, interneta, i ostalih dodatnih troškova.
  • Lokacija: Važno je odabrati lokaciju koja je blizu univerziteta ili ima dobru povezanost javnim prevozom kako bi se smanjilo vreme putovanja.
  • Vreme pretrage: Potražnja za stanovima je velika, pa je neophodno krenuti u potragu što ranije kako bi se pronašao odgovarajući stan pre nego što počne školska godina.
  • Pregovaranje sa vlasnicima: Pregovaranje o uslovima stanovanja, kao što su cena i trajanje ugovora, može pomoći u postizanju povoljnijeg dogovora.
  • Kvalitet stana: Proveriti stanje stana i da li ispunjava osnovne kriterijume, kao što su sigurnost, uređenost, funkcionalnost nameštaja i tehničke opremljenosti.
  • Brzina i odlučnost: U trenutku kada se pronađe odgovarajući stan, potrebno je brzo reagovati kako bi se rezervisao, jer je konkurencija velika.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "DOSTA STRANACA JE OTIŠLO IZ BEOGRADA, STANOVI SU OSTALI PRAZNI" Tasić analizira: Cene padaju, ali još nisu došle na normalan nivo

 (Bizlife/MONDO/J.D.)