Slušaj vest

Ljubitelji prirodnih lepota Srbije nikako ne bi trebalo da preskoče ovu ne toliko poznatu destinaciju. Smeštena u klisuri reke Rzav, Visočka banja predstavlja skriveni biser Zapadne Srbije. Ova banja, koja se nalazi nedaleko od Arilja, postaje sve popularnija među ljubiteljima prirode i onima koji traže mir i opuštanje daleko od gradske vreve. Krase je divna priroda i lekoviti izvori.

S obzirom da nije toliko turistički posećena, a ne nalazi se u blizini glavnih puteva, Visočka banja ostaje gotovo netaknuta. Zbog boje reke Rzav, drvenih stepenica, čarobne prirode mnogi ovi banju nazivaju i "srpski Tajland". Rzav je čist, providan do dna, pretežno zelen. Plav je na retkim mestima sa kojih se vidi nebo.

Reka Rzav

Rzav, reka koja prolazi kroz srce banje, dodatno doprinosi njenoj lepoti, a posetiocima daje priliku za osveženje u bistroj, planinskoj vodi. Visočka banja je naročito poznata po svojim mineralnim izvorima, za koje se veruje da imaju blagotvorna dejstva na zdravlje, naročito kod problema sa kožom, reumom i nervnim sistemom.

Ono što ovu banju izdvaja od drugih je njen autentičan ambijent, okružen netaknutom prirodom, gde se mogu videti prostrane livade, guste šume i planinski venci u daljini. Posetioci mogu uživati u dugim šetnjama, vožnji bicikla ili jednostavno u tišini i miru koje ovo mesto pruža.

Ulaganje u Banju u prethodnom periodu

Pored prirodnih lepota, Visočka banja nudi i razne sadržaje za turiste, uključujući smeštaj u tradicionalnim srpskim brvnarama, lokalne specijalitete u restoranima i organizovane izlete u okolinu. Nedavna ulaganja u infrastrukturu i promociju banje dovela su do povećanja broja posetilaca, ali i dalje zadržava svoju autentičnost i mirnu atmosferu.

Cena smeštaja

Visočka banja se nalazi na oko 30 kilometara od Arilja. Tako turisti koji žele da posete Banju, ali i njenu okolinu smeštaj mogu da pronađu baš ovde. Kako smo pronašli na sajtu za rezervaciju smeštaja, cene po noćenju za jednu osobu u nekim od apartmana kreće se od 1.400 dinara pa naviše.

Međutim, ukoliko želite da se stopite sa prirodom i na putovanje krenete sa porodicom ili prijateljima, smeštaj možete da pronađete u autentičnim brvnarama. Smeštaj za četiri osobe po noćenju izaći će vas 5.800 dinara. Kako se navodi u oglasu, brvnara sadrži dve spavaće sobe, dnevnu sobu, kuhinju, kupatilo i terasu.

Temperatura vode 27 stepeni

Visočka banja je poznata po tome što u njoj paralelno teku hladna voda reke i topli termalni izvori.  Ono što je izdvaja od drugih jesu viseće terme, kojih nema mnogo u svetu, a to su, zapravo, izvori u stenama iznad samog korita reke i nalaze se na nadmorskoj visini od 600 metara. 

Delom se izvori tople vode nalaze i u samom vodotoku, pa kada se ona pomeša sa hladnom vodom reke dobija se prijatna temperatura vode od 27 stepeni. Zapisi o Visočkoj banji govore da je ona "pravi spa u srcu prirode", "bazen tople vode u ledenoj reci".

BONUS VIDEO:

MONDO/Teodora Orlandić STRANCI UŽIVAJU U NAŠEM "ZELENOM" GRADU, A DA LI MI CIJENIMO USLOVE U KOJIMA ŽIVIMO?