Slušaj vest

Da li je isplativija montažna kuća ili tradicionalna gradnja pitanje je na koje ćete dobiti najrazličitije odgovore među onima koji su se na ovaj korak odlučili. Između ekonomičnih montažnih kuća s jedne strane i sigurnosti tradicionalne gradnje s druge, iskustva su različita, a mi smo istraživali šta je presudno u odabiru.

"Sve preporuke! Živim 10 godina u montažnoj kući i nikakvih problema nemam. Najveća prednost u odosu na zidanu kuću je lakoća i brzina gradnje. Najkompleksnija stavka gradnje je temelj, koji je isti kao i za zidanu kuću, sve ostalo ide jako brzo. Takođe, mnogo manje haosa i šuta ostane nakon gradnje, što je isto prednost. Termoizolacija je odlična, kuća dugo zadržava unutrašnju temperaturu kad se ne greje/hladi. Na zidove mozeš da kačiš šta god hoćeš, samo je neophodno da koristiš posebne tiplove za gips. Jedina mana koju mogu da izdvojim je zvučna izolacija. Rekao bih da je nešto slabija u odnosu na klasične kuće, ali ništa dramatično", napisao je jedan korisnik na Reditu.

Tragom ove informacije pokušali smo najpre na forumima koji se bave ovom temom da saznamo da li postoji neko ko je zažalio zbog odabira montažne kuće naspram cigle, blokova i betona i koliko je, zapravo, ekonomičnije rešenje.

"Imam prijatelje koji su duboko zažalili što su na plac usuli nekoliko tona betona, umesto da su uradili montažnu. Majstori i arhitekte su ih ubedili da zidaju, iako su hteli montažnu, zbog navodne bezbednosti, izolacije, trajnosti (kao da pola skandinavskih zemalja, Kanada i Amerika ne rade to u mnogo lošijim klimatskim uslovima). Na kraju se sve to pretvorilo u rupu bez dna sa beskonačnim dodatnim troškovima - što za materijal, što za majstore, potrošili su ceo budžet, a tek su ukrovili (ništa stolarija, struja, voda, opremanje itd.), a da ne pričam da se rok od godinu dana pretvorio u tri godine", naveo je jedan korisnik.

Koji su argumenti protiv montažnih kuća?

Tvrdnja da su montažne kuće upola jeftinije od zidanih nije u potpunosti tačna, smatraju arhitekte. U cenu montažne kuće često nisu uračunati troškovi pripreme terena, izlivanja temelja i priključak instalacija. Takođe, montažne kuće se često prodaju sa najjeftinijom stolarijom, parketom i opremom.

Dakle, ako želite malo viši standard, moraćete da doplatite za svaku poziciju posebno. šo može povećati cenu izgradnje čak i za 30 posto od početne vrednosti. 

Činjenica da su građevinski materijali, drvo, ali i majstori i izvođači radova toliko poskupeli, jedan je od glavnih razloga što se javlja dvoumljenje oko načina gradnje.

Ja sam bio u toj nedoumici ali 2 stvari su me ipak prevagnule na stranu zidane kuce:

"Drvo je toliko poskupelo da je cena kvalitetne montazne kuce 90 posto od cene zidane. Ako već dajem toliko novca, daću jos 10 posto i dobiti zidanu", podelio je svoje iskustvo jedan korisnik na društvenoj mreži X.

Inače, za izgradnju montažnih kuća morate pripremiti sva sredstva odmah i unapred. Mogućnost faznog finansiranja i izgradnje nisu vam na raspolaganju. S druge strane, zidanu kuću možete graditi postepeno i kada za to imate novac. Možete je dograđivati i proširivati – sve prema vašim željama, potrebama i budžetom.

(Mondo.rs)