• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KLJUČ U RUKE ZA 700 EVRA PO KVADRATU - OVE KUĆE U SRBIJI SVE POPULARNIJE! Dobijate dom od 50 m² za svega 2 MESECA

Autor Uroš Matejić

Montažne kuće danas su sve popularniji izbor za život u Srbiji, i mnogi se odlučuju na takav korak.

 Montažne kuće u Srbiji Izvor: (Arhimod)

Pravljenje kuće je velika životna odluka, a upuštanje u ovu avanturu svakako je lakše kada znate šta ćete tačno i s kim graditi. Montažne kuće danas su sve popularniji izbor za život i mnogi se umesto za klasičnu gradnju odlučuju za povoljnije rešenje poput gradnje ovih kuća. U poslednje vreme u svetu je trend i sve veća potreba za modularnom gradnjom, posebno kada stambeno pitanje nastoji da se reši na bezbedan i energetski efikasan način, a da se ujedno uštedi i na vremenu.

Takav trend aktuelan je poslednjih godina i u SrbijiMnogi koji se bave ovim poslom ukazuju da je vreme za izradu montažne kuće mnogo kraće nego kod klasične. Recimo klasična kuća može se završiti za šest meseci, a montažna može da bude gotova za dva meseca. Krenuli biste u izgradnju montažne kuće ali imate bezbroj nedoumica? Evo odgovora na nekoliko najvažnijih pitanja od proizvođača montažnih kuća iz Srbije.

Šta je sve potrebno za postavljanje montažne kuće?

U Srbiji postoji veliki broj kompanija koje se bave izradom montažnih kuća, a za njih je, kao i za sve ostale građevinske objekte neophodna dozvola za gradnju. Prikupljanje dokumentacije može biti dug proces, pa nekada traje i duže od samog postavljanja montažne kuće.

Izvor: (Arhimod)

Sam proces se sastoji od pribavljanja lokacijske dozvole, ali i dobijanja građevinske dozvole. Priprema terena, radovi i sve dozvole su posao vlasnika objekta, dok kompanija izrađuje sam projekat.

Do kuće na brži način

Prema rečima Milomira Ćurčića iz kompanije Arhimod iz Vrčina veliko interesovanje za gradnju ovakvih objekate je u okolini Beograda, naročito Kosmaju i Avali, zatim na Rajcu, okolini Rtnja, Malom Požarevcu, okolini Zlatibora... Traženi su i u regionu, pa su tako montažne kuće isporučivali i u okolini Trebinja, Podgorice, Tivta...

Kako za BIZLife navodi Milomir Ćurčić, montiranje i izgradnja modularnih objekata radi se prema potrebama i zahtevima svakog klijenta. Ovako sagrađen objekat može se u budućnosti preneti na bilo koju drugu lokaciju ili pak renovirati i promeniti njegov kompletan dizajn, a sve u roku od samo nekoliko dana.

Izvor: (Arhimod)

Milomir kaže da se najviše traže vikendice, a da klijenti na papirologiju odnosno pribavljanje svih dozvola uglavnom čekaju od mesec dana do četiri meseca.

Kakve se montažne kuće traže i gde najviše?

Ipak, dužina čekanja na dokumentaciju zavisi od opštine do opštine.

"Najčešče nam klijenti traže jednosobne ili jednoiposobne kuće ili lokale od 55 do 125 kvadratnih metara", dodaje.

Ipak, u poslednje vreme aktuelan je i trend da se traže i veće kuće, pa je tako trenutno u izradi objekat od 245 kvadrata. Mnogi ih po završetku koriste za izdavanje, ali neki, i to sve češće, za život i odmor.

Skok cena materijala

Ističe da su se u poslednje vreme cene materijala menjale, pa su tako uglavnom rasle, a krajem 2022. bio je primetan trend blagog pada cene nekih materijala. Sada od januara cene su opet počele da rastu, očekuje se poskupljenje unutrašnjih materijala od februara, takođe ponovo skače i cena čelika.

"Samo tokom prošle godine cene nekih materijala su se menjale više od osam puta", navodi Ćurčić.

Izvor: (Arhimod)

Kada je reč o vremenu, kaže da čitav proces od ideje i realizacije do useljenja za objekat površine od 40 do 80 kvadratnih metara traje samo dve nedelje. Pored stambenih objekata, vikendica ili bungalova za odmor, ova kompanija gradi i višenamenske komercijalne objekte većih kapaciteta.

Među njima su i turistički kompleksi, sve vrste kolektivnog smeštaja većih kapaciteta, vrtići, škole, starački domovi, hoteli, kolektivni centri, mini tržni centri.. Jedan od poznatijih takvih objekata je i kafić na Zlatiboru, splav na jezeru Perućac, radili su objekte po narudžbini za Teniski centar Novak Đoković...

Za kuću od oko 50-ak kvadrata između 35.000 i 45.000 EUR

Kada je reč o ceni takvih objekata, ona je podložna promenama usled situacije na tržištu i promene cena materijala, navodi Ćurčić. U iznos ulazi i cena montaže objekta, cena projekta za izradu temelja i projekat standardnih objekata. Tako je, recimo, za objekat površine 50- 60 kvadratnih metara potrebno od 35.000 do 45.000 evra u zavisnosti od odabranih materijala.

Izvor: (Arhimod)

Montažne kuće - Da li ste znali?

Montažne kuće su nastale su kao posledica stambene krize posle Drugog svetskog rata kao privremeni smeštaj za one koji su tokom rata izgubili dom i za vojnike koji su se vraćali iz rata. Širom Engleske tokom 1946. i 1947. izgrađeno je više od 150.000 montažnih kuća.

Pored Velike Britanije ovakvi objekti su posle rata počeli da se grade širom sveta. Gradile su se i montažne kuće i ljudi su bili impresionirani pa su neki montažni objekti postali trajni stanovi, čak i muzeji.

(MONDO/Bizlife.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miloš

Montažnu kuću ću uzeti kad mi bude trebala kućica za psa a kad je u pitanju prostor u kojem ću ja živeti uvek ću izabrati klasičnu gradnju. Kvalitetnije je a cena je ista kao i za montažnu kuću.

Brka

Neznam cemu PRESKUPA GRADJEVINSKA DOZVOLA kad na vikend placu imam vec struju i vodu i vikendicu ... Gradjevinska dozvola je OTIMACINA ...

Perkovic

Ja sam porucio kuću u Arhimodu. Bio sam u poseti fabrici i oni su stvarno vrlo profesionalni. Rade vrhunske kuce i stavljaju sve najkvalitetnije materijale. Gledao sam slične firme u Slo,Hr oni su po kvalitetu daleko ispred njih. Sa moje strane sve preporuke.

special image