Ukoliko Bajdenova administracija ukine korišćenje rupa u zakonu o trgovini, niske cene koje Temu i Shein nude potrošačima, uskoro bi mogle da porastu za najmanje 20 posto ako se promeni takozvana "de minimis" odredba, rekao je portparol republikanske većine izabranog odbora Zastupničkog doma Kineske komunističke partije za CNBC. Odbor je napravio procenu nakon pokretanja istrage o Sheinu i Temuu pre više od godinu dana.

Neil Saunders, maloprodajni analitičar i generalni direktor GlobalData, složio se da će promena politike verovatno povećati cene, ali nije mogao reći za koliko.

"Shein i Temu će i dalje biti jeftina tržišta, ali neće imati konkurentsku prednost u pogledu cena kao sada", rekao je Saunders za CNBC. "To bi im moglo uzeti deo tržišta ili usporiti rast, ali kompanije će na ovo verovatno odgovoriti skupljim artiklima kako bi uravnotežili svoje ponude."

I Šein i Temu su odbili da kažu za CNBC da li će podići cene zbog predloženih promena. Kompanije su takođe osporile da njihove niske cene podležu izuzeću "de minimis“ i kažu da im njihovi poslovni modeli omogućavaju da ponude svoje ultra pristupačne cene. Portparol Šeina je primetio da kompanija podržava reformu „de minimis“ i da je nedavno primljena u dobrovoljni, pilot program sa Carinom i graničnom zaštitom SAD gde je pristala da pruži dodatne informacije o paketima i pošiljkama.

Kompanije su niskim cenama brzo postale omiljene destinacije za kupovinu mnogih ljudi, a preuzele su tržišni udeo od rivala koji se bave sličnim potrošačkim segmentima, kao što su H&M, Zara, Target, Valmart i Amazon.

(Blic, Mondo, I.L.)