Slušaj vest

Korisnica jedne banke u Zagrebu ugovorila je stambeni kredit od 180.000 evra sa rokom otplate od 25 godina, ali je banka odlučila da joj promeni ranije ugovorenu kamatu, jer su naknadno saznali da ima dijabetes.

Ona kaže da je kao dugogodišnji klijent sa bankom ugovarala povoljniju kamatu, umesto 3,6, ponudili su joj stopu od 3,3 odsto, a neposredno pre potpisivanja kredita dobila je mejl od banke u kome su joj poslali upitnik Viener osiguranja, čije je popunjavanje bio preduslov za polisu osiguranja otplate.

"U tom upitniku bilo je raznih pitanja, a između ostalog sam morao da odgovorim da li bolujem od neke od 13 navedenih vrsta bolesti, među kojima je i "insulin-zavisni dijabetes". Zanimljivo je da je upitnik popunjen u unapred i zapravo je trebalo samo da potpišem, ali pošto zaista bolujem od dijabetesa, zaokružila sam tu bolest verujući da će to uticati na moju visinu police, ali nisam očekivala ono što se dogodilo kasnije“, rekla je ona.

Ukratko, nakon što je popunjen upitnik vratila u banku, dobila je odgovor sa sledećim podacima: "zbog Vašeg odgovora na 13. pitanje "DA“, ne ispunjavate uslove za osiguranje otplate kredita. Kontaktirajte nas za sastanak kako bismo se dogovorili o drugoj vrsti polise osiguranja, a samim tim i promeni kamatne stope na kredit“, pisalo je u mejlu koji ju je šokirao.

Usledili su novi susreti i pregovori, da bi na kraju korisnica kredita svojom upornošću, uspela da dobije ranije ugovorenu kamatu, ali uz promenu vrste obezbeđenja i uz naknadno smanjenje glavnice za tri hiljade evra.

“Međutim, pitam se šta je sa svima onima koji nisu bili toliko uporni? Osim toga, najviše me je naljutilo to što je banka sve vreme tvrdila da visina kamata na kredite nije zasnovana na zdravstvenom stanju i da upitnik o zdravstvenom stanju se popunjava isključivo radi ugovaranja polise osiguranja, a ne ugovora o kreditu, iz mog slučaja je jasno da to nije tačno“, tvrdi čitalac.

Iz banke su poručili da visina kamata za bilo koji kreditni proizvod kod njih ne zavisi od zdravstvenog stanja korisnika i nema korelacije između te dve stvari.

Visina kamatnih stopa je različita za različite modele kredita, a zavisi od instrumenata osiguranja, roka otplate, procene kamatnog rizika i poslovnog odnosa klijenta sa bankom“, rekli su i objasnili da banka nudi nekoliko modela kredita - standardni kredit, stambeni EKO kredit i kredit sa osiguranjem otplate, sa kamatnim stopama od 3,65 do 4,30 odsto.

Uslov za stambeni kredit sa osiguranjem od otplate je zaključivanje polise osiguranja koja, osim što pokriva smrt u sred nezgode ili bolesti, pokriva i rizike bolovanja duže od 45 dana, otkaza i trajne invalidnosti, prenosi Jutarnji.

Za sklapanje polise popunjava se upitnik koji, između ostalog, obuhvata zdravstveno stanje osiguranog lica, a osiguravač donosi odluku o tome da li će preuzeti otplatu kredita za korisnika u slučaj osiguranog slučaja.

"Iz perspektive banke, osiguranje otplate kredita objektivno pokriva više rizika u odnosu na jednostavnije polise osiguranja života ili nesrećnog slučaja, pa je kamatna stopa niža. Međutim, to ni na koji način nije diskriminacija, već oprezno upravljanje rizikom na koje smo mi kao banka u obavezi. implementirati.“, poručili su iz banke.

Korisnica smatra da su oboleli od dijabetesa u nepovoljnijem položaju i da je netačno objašnjenje da kamata nema veze sa zdravljem.

A u celoj priči najviše je kriva ona sama – jer je bila iskrena.

Bonus video:

Kurir televizija BANKA BLOKIRALA PENZIJU GOSPOĐI! Uzelac odgonetnuo: Oni su navikli da veruju ljudima, da ih neko sasluša, a ne sve preko robota!

(Jutarnji, Mondo.rs, I.L.)