Slušaj vest

Srbija je poznata ne samo po velikim količinama začinske paprike za izvoz, već i po kvalitetu. Gajenje začinske paprike sve više privlači poljoprivrednike, jer je otkupna cena stabilna i ulaganja u proizvodnju se relativno brzo isplate. 

U Srbiji se godišnje proizvede oko tri hiljade tona mlevene začinske paprike. Gaji se na oko dve i po hiljade hektara, a više od polovine proizvodnje je na severu Srbije. Oko stotinu proizvođača začinske paprike je u Bačkoj i ova kultura najbolje uspeva na njivama uz prirodna đubriva. U proseku se dobije oko 12, a sada je rod zbog suše 7 tona po hektaru. Ipak, profit i dalje postoji, jer sve ide mahom za izvoz.

"Saradnja sa prerađivačima je dobra, znači sve je otkupljeno kako treba i sve je plaćeno na vreme tako da možemo reći da smo jako zadovoljni što se toga tiče. Uz malo sreće, znanja i normalno navodnjavanja, na ove cene soje kukuruza, možemo reći da je proizvodnja isplativa", ističe Fedor Danko, proizvođač paprika iz Bačkog Petrovca.

Tajna kvaliteta začinske paprike je njeno autohtono seme. Ono najbolje koristi specifičnosti zemljišta i sorta je pogodna za sušenje. Završetak je druge ovogodišnje berbe i u toku je otkup.

"Naši proizvodi završavaju širom Evrope, to su zemlje Evropske unije, izvozimo za Ameriku, izvozimo i za Rusiju", naglašava Suzana Hajdin, "SD paprika" Martonoš. O cenama kaže:

"Ne možemo baš", kada je industrijska paprika u pitanju - da pariramo sa proizvođačima iz ostalih, jer su njihove cene dosta niže, tako da se naša prodaja bazira pretežno na kvalitetu.

Zbog suše, ove godine se posebno prati kvalitet paprike koja se koristi kao ulazna sirovina u preradi. Sve podrazumeva i zahteva poseban tehnološki postupak, piše RTS.

"Naša paprika mora da bude karmin crvene boje i prirodnog mirisa i ukusa. Svaka godina ima svoje izazove, kao stare i nove, i mi se moramo prilagoditi tim izazovima da nađemo rešenje da ostvarimo ovu našu papriku na svetskom tržištu kao poznati brend Srbije i Vojvodine kao martonošku papriku"

U poslednje vreme cena začinske paprike značajno je povećana i na našem tržištu je od tri i po do četiri hiljade dinara za kilogram. Da biste kao potrošači bolje razumeli paritet, imajte na umu da je potrebno sedam kilograma ploda za kilogram mlevene paprike.

Bonus video:

Kurir teleivizija BIO ZDRAV I PRAV, A ZBOG "KIROPRAKTIČARA" POSTAO KAO BILJKA, PA PREMINUO! Ispovest Bojana čiji je brat žrtva LAŽNIH LEKARA (VIDEO)

(RTS, Mondo, I.L.)