• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jafa ipak ispravna!

Jafa keks ne sadrži opasne supstance u ambalaži kao što tvrdi slovenački institut za zdravstvenu sigurnost, pokazale su dodatne analize sprovedene u Italiji po narudžbini Merkatora.

U Merkatoru preciziraju da su rezultati analiza u Italiji pokazali da keks koji je povučen sadrži benzofenon ispod dozvoljenih granica.

"Poslali smo uzorke tri serije jafa keksa u Italiju, gde je urađena prva analiza. Uzorak koji je bio povučen sadrži benzofenon ispod dozvoljene granice, dok je u drugim uzorcima, sa rokom isporuke posle 26. februara 2011. godine benzofenon bio ispod granice određivanja", kažu u Merkatoru za "Press".

U ovoj kompaniji dodaju da se tvrdnje Instituta za bezbednost zdravlja Republike Slovenije, koje se odnose na štetnost Jafine ambalaže, baziraju na pretpostavci.

"Institut za bezbednost zdravlja Slovenije odredio je vrednost benzofenona u proizvodu sa ocenom rizika, odnosno kao rizičnu. Međutim, rezultat, koji je na osnovu ocene rizika odredio institut, bazira se na pretpostavci da u proizvodu migrira 100 odsto benzofenona, dok je rezultat iz Italije dat na osnovu verifikovane hemijske analize na prisutnost benzofenona u proizvodu", objašnjavaju u Merkatoru.

Kompanija Jafa tužiće zbog nanete štete odgovorne u Sloveniji koji su tvrdili da navodno mastilo na ambalaži sadrži benzofenon i 4-metilbenzofenon, koji lako mogu da prođu kroz celofan i ugroze zdravlje ljudi, piše "Press".

Merkator, koji je uvoznik ovog srpskog brenda, povukao je "spornu" seriju "jafa" keksa iz prodaje krajem februara, a nakon toga su to uradili i Hrvati i Crnogorci. U znak protesta, i sama "Jafa" odlučila je da povuče svoje proizvode sa slovenačkog i hrvatskog tržišta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image