• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cenu goriva određuje konkurencija (i akciza)

Trenutne cene goriva u Srbiji rezultat su slobodnog tržišta i tržišne konkurencije, tvrde u Ministarstvu infrastrukture i energetike, zaboravljajući na "sitnicu" - akcizu i porez na dodatu vrednost.

Cene su posledice konkurencije velikog broja naftnih kompanija koje posluju u našoj zemlji, s obzirom na to da država od početka godine ne propisuje maksimalne cene naftnih derivata, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu infrastrukture i energetike.

Komentarišući aktuelne cene goriva, u resornom ministarstvu ističu da su cene naftnih derivata na našem tržištu deo poslovne politike kompanija koje posluju u Srbiji.

Vlada, podsećaju, od 1. januara ne propisuje najviše maloprodajne cene naftnih derivata, već se one formiraju slobodno na tržištu, i od ove godine je stavljena van snage uredba kojom su se propisivale maksimalne cene naftnih derivata na domaćem tržištu.

Naši propisi za tu oblast su usaglašeni sa svim važećim evropskim direktivama, navode u Ministarstvu.
Iz Ministarstva, međutim, nisu u ovu formulaciju "slobodne" računice cene ukalkulisali i akcize koje su ponovo ujednačene ali, naravno, na višem cenovnom nivou. Pre ovog poskupljenja državne dažbine, porezi i akcize, u ceni benzinsa su učestvovale s nešto više od polovine.

U Srbiji će takozbog izjednačenja akciza na naftne derivate, što jeste tražila EU, ali ne nužno naviše, benzin da poskupi samo po tom osnovu za više od 4,5 dinara, a dizel za više od dva dinara po litru (plus porez).

S obzirom na to da najveći deo goriva na srpske pumpe i dalje stiže iz rafinerija NIS-a, "konkurencija" se posle uvođenja liberalizacije tržišta svodi na to da naftne kompanije formiraju "mikrocenovnike", u zavisnosti od položaja benzinske stanice, a na cenu goriva utiču troškovi transporta, i ekonomska razvijenost kraja, razdaljina do sledeće pumpe i slično.

Cene evrodizela u Srbiji trenutno se, pre najavljenog poskupljenja, kreću od 130 do 136 dinara za litar, dizel D2 košta od 119 do 123 dinara, bezolovni benzin BMB 95 od 125 do 130 dinara za litar, a evropremijum BMB 95 od 134 do 136,5 dinara za litar.

Vlada Srbije juče je usvojila Predlog izmena zakona o usklađivanju akciza na naftne derivate, kojim se ukidaju različite akcize na različite vrste naftnih derivata koje su bile uvedene od početka godine, i po novoj odluci vlade koja još treba da bude usvojena u Skupštini, uvode se jedinstvene akcize za benzin i za dizel goriva.

Prema izmenjenom zakonu o akcizama na naftne derivate, za sve vrste motornih benzina ubuduće će važiti jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

Evropska komisija preporučila je Srbiji da akcize na naftne derivate uskladi jer je, kako su naveli, izmenama zakona o akcizama, kojim su u Srbiji od početka ove godine uvedene različite akcize za različite kvalitete derivata (u cilju da se zaštiti NIS), prekršen Prelazni trgovinski sporazum između Evropske unije i Srbije.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image