• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćirić: Preduzeća će početi da "dišu"

Preporuka Vlade Srbije da banke reprogramiraju kredite privredi trebalo bi u kratkom roku da pruži prve efekte smatra ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Ministar Ćirić je kazao da će preporuka Vlade omogućiti preduzećima koja imaju perspektivu i dobro posluju, ali su trenutno u krizi likvidnosti, da dobiju "grejs period" tekuće otplate kredite kod banaka, tako da će umesto glavnice i kamate, plaćati samo kamatu.

Promena odluke o klasifikaciji plasmana banaka, koju je NBS usvojila u četvrtak, 16. juna, neposredno pred sednicu Vlade Srbije, omogućiće preduzećima da novac koji su koristila za vraćanje kredita, sada preusmere u oživljavanje proizvodnje, povećanje proizvodnog porfolija i eventualno osvajanje novih tržišta i otvaranju novih radnih mesta, objasnio je ministar ekonomije.

"Ovo je konkretna mera za koju je privreda već neko vreme smatrala da treba da bude usvojena. Bilo je potrebno malo više vremena, nego što smo mi očekivali", rekao je Ćirić.

Ministar ekonomije je naglasio da se ne radi o imperativnom zahtevu Vlade Srbije, već o preporuci bankama, ali će ona imati efekt zato što su prethodno obavljane konsultacije sa NBS.



Prema Ćiriću, NBS je shvatila da je u ovom trenutku potrebno pomoći preduzećima tako što bi se odlukom o klasifikaciji omogućilo bankama da reprogramiraju kredite, što do sada nisu mogle.

"Tako da ova mera s jedne strane i dalje održava stabilnost finansijskog sistema i neće uticati na adekvatnost kapitala banaka, a ono što je meni kao ministru ekonomije važno jeste, da će preduzeća suštinski dobiti reprogram, početi da 'dišu''', istakao je Ćirić.

Ministar ekonomije je pojasnio zašto se u ovom slučaju ne radi o imperativnom zahtevu vlade: banke su svoja sredstva su plasirala u preduzeća i one treba da budu te, koje će reći da li neko preduzeće zaslužuje da dobije kredit ili reprogram kredita ili ne.

"Mislim da bi bilo jako loše i kontraproduktivno, da smo mi nalozili bankama da svima po automatizmu reprogramiraju kredite. Naravno, da će biti nekih preduzeća koji neće uspeti da 'prežive' i otići u stečaj, ali mislim da će njihov broj biti relativno mali, dok će većina preduzeća imati velike koristi u veoma kratkom roku od ovakve mere", kazao je srpski ministar.

Donošenju preporuke Vlade prethodili su razgovori i sa najvećim bankama u Srbiji, srednjim, malim i velikim preduzećima i sa različitim privrednim udruženjima, preneo je Ćirić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image