• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imovina penzijskih fondova uvećana za trećinu

Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji na kraju drugog kvartala 2011. godine premašila je 11 milijardi dinara.

U odnosu na prethodni kvartal, beleži se rast neto imovine od 6,1 odsto, dok rast za poslednjih godinu dana iznosi 29,2 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

U drugom kvartalu 2011. godine na individualne račune članova dobrovoljnih penzijskih fondova uplaćeno je 636,5 miliona dinara što je najviše uticalo na rast neto imovine fondova.

Ukupne uplate članova, po odbitku naknade pri uplati u ovom periodu iznose 621,9 miliona dinara.

S druge strane, članovi su po osnovu isplata u toku ovog kvartala povukli 123,3 miliona, dok je ukupan iznos naknada koji su društva naplatila u tom periodu 67,4 miliona.

Na kraju drugog kvartala 2011. godine, u fazi akumulacije nalazi se ukupno 171.959 korisnika.

Oni ukupno imaju 226.761 sklopljenih ugovora o članstvu. Istovremeno, 13 korisnika sa 19 ugovora o članstvu, koji se nalaze u fazi povlačenja sredstava, primaju programirane isplate.

U periodu od 2008 do 2010. godine rast broja korisnika je bio najizraženiji tokom 2009, sa blizu 10.000 novih korisnika, dok se tokom 2010 godine broj korisnika neznatno uvećavao.

Trend rasta nastavljen je i u prvoj polovini 2011. godine kada se broj korisnika uvećao za više od 2.000 u prvom kvartalu i 3.000 u drugom kvartalu.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava po korisniku zavisi od visine uplata, prinosa koji ostvaruju fondovi i dužine perioda akumulacije sredstava.

Kao posledica rasta sva tri faktora je i rast prosečnih sredstava na individualnim računima članova.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada najmanje jedanput uplatili doprinos iznosi 77.395 dinara i u stalnom je porastu.

Ukoliko se ima u vidu da je procenat aktivnih članova oko 30 do 35 odsto i da se on ne menja od 2009, može se pretpostaviti da su to korisnici koji uplaćuju doprinose u penzijske fondove svakog meseca.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava tih korisnika iznosi oko 130.000 dinara, navodi se u analizi NBS.

Korisnici dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji mogu biti domaća i strana lica.

Broj domaćih lica je višestruko veći, dok je prosečan iznos sredstava na računima stranih lica šest puta veći nego kod domaćih lica.

Na kraju drugog kvartala 2011. godine broj korisnika koji su članovi dva ili više fondova iznosi 30.911, odnosno oko 18 odsto od ukupnog broja.

Struktura korisnika po polu i njihovih sredstava nije se značajno promenila u odnosu na prethodne godine.

U većini su muškarci, koji u ukupnom broju korisnika učestvuju sa oko 59,7 odsto.

Ovaj odnos se polako menja, pa je u broju novih članova 46,5 odsto muškaraca, a 53,5 odsto žena.

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju godine iznosi blizu 44 godine, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina, preko 61 odsto.

Ovakva struktura korisnika je stalna i ne menja se od početka rada fondova.

Isto tako, procenat korisnika koji ispunjavaju starosni uslov za povlačenje sredstava - navršene 53 godine života po starom zakonu, sličan je kao u prethodnim godinama, oko 20 odsto.

Osim u 2007. godini kada se najveći broj dobrovoljnih penzijskih fondova osnivao i kada su uplate bile najmanje, ukupni doprinosi su bili stabilni tokom godina i kretali su se na nivou od 2,2 do 2,4 milijardi dinara godišnje.

Ukoliko se posmatraju po kvartalima u poslednjih godinu dana uplate su bile stabilne i kretale su se u nivou od 550 do 660 miliona dinara.

U odnosu na prethodni kvartal uplate u drugom kvartalu 2011. godine veće su za 80 miliona dinara i iznose oko 640 miliona, ističe se u analizi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image