• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena embarga Prištine - 45 miliona dolara

Privreda Srbije je od 20. jula do 1. septembra, zbog embraga Prištine na isporuku robe imala gubitke od 45 miliona dolara, upozorio je direktor Biroa Privredne komore Srbije za regionalnu saradnju Milivoje Miletić.

On je za Tanjug kazao da, ako bi blokada bila nastavljena do kraja godine, ta brojka bi se uvećala na 250 miliona dolara, a štetu bi trpele i sve privrede CEFTA regiona.

Miletić je izrazio očekivanje da će kroz dijalog Beograda i Prištine biti pronađeno pozitivno rešenje koje će omogućiti neometan protok roba i istakao da je za srpsku privredu veoma značajno da se reši pitanje carinskog pečata.

"Očekujemo pozitivan ishod pregovora Beograda i Prištine u vezi sa pitanjem carinskog pečata, što će najviše uticati da svi potrošači imaju bolju, kvalitetniju i stabilniju ekonomsku situaciju", ocenio je on.

Miletić je upozorio da će u slučaju nastavka embarga i otežanog priliva roba na Kosovo i Metohiju iz drugih područja Srbije, proraditi sivi kanali transporta roba što će poskupeti ukupnu cenu proizvoda, a to, kako je rekao, najviše pogađa potrošače.

"Ako ne bi bio postignut dogovor štete bi bile za komplentu privredu Kosova i Metohije, drugih delova Srbije dok bi i ceo region imao određene probleme i štete", smatra on.

Miletić je napomenuo da privreda Kosova i Metohije bila u teškoj poziciji i pre embarga i podsetio da je Međunarodni monetarni fond (MMF) prekinuo osamnaestomesečni "stend baj" aranžman sa Prištinom vredan 108 miliona evra.

Prema njegovim rečima, taj aranžman je prekinut zbog neodgovorne fiskalne politike prema budžetu, zbog povećanja plata učesnicima u ratnim operacijama i javnom sektoru dok ni jedan dogovor postignut sa MMF-om Priština nije ispoštovala.

Svi ozbiljniji analitičari ukazuju da će se, ako potraje takva situcaija, vlasti u Prištini suočiti sa još ozbiljnijom finansijskom krizom, dodao je on.

Miletić je kazao da je Priština od 2000. godine dobila oko dve milijarde evra donacija, ali da je nivo stranih investicija na Kosovu i Metohiji vrlo nizak svega oko 30 miliona evra u minuloj deceniji.

Vrlo je mali, takođe, obim proizvodnje na Kosovu i Metohiji i svetska privreda još nije zabeležila takvu situaciju da je pokrivenost uvoza izvozom od jedan do 13 odsto u proteklih deset godina, naveo je ekspert PKS.

"Sve to ukazuje na neodrživost takve ekonomije i na potrebu potpune primene CEFTA sporazuma koji obavezuje sve potpisnike pa i UNMIK da se postojeće barijere ukinu i da se nove ne stvaraju. Samo na tim osnovama moguće je motivisati investitore da dolaze u ceo CEFTA region", zaključio je Miletić.

U Briselu je, inače, danas počela šesta runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj će se razmatrati pitanja carinskih pečata, katastra i unverzitetskih diploma.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je pred početak razgovora rekao da je optimista i da veruje da će biti postignut dogovor o carinskim pečatima i katastru.

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image