• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za potrošačku korpu fali skoro pola plate

Evropska standardna potrošačka korpa za jul vredela je 55.876 dinara ili 1,43 prosečne neto plate za isti mesec, pokazala je analiza Instituta za istraživanje tržišta (IZIT).

U odnosu na isti mesec godinu ranije prosečna statistička korpa skuplja je za 12,4 odsto.

U drugom kvartalu 2011. godine za troškove hrane trebalo je izdvojiti 44,3 odsto primanja, a 2010. godine 41,5 odsto, dok se u zemljama EU za troškove ishrane izdvaja 15 procenata primanja.

Saradnik IZIT-a Saša Đogović rekao je da je u odnosu na stanje iz decembra 2008. godine kada su počeli da dolaze prvi signali svetske ekonomske krize i na srpsko tržište, stepen pokrića i standardne potrošačke korpe pogoršan kao i kupovna moć stanovništva.

On je podsetio da je u decembru 2008. godine za pokriće (tadašnje) standardne potrošačke korpe trebalo izdvojiti 1,17 prosečne neto zarade.

Koliko je loša kupovna moć stanovništva u Srbiji pokazuju i podaci da je prosečna porodica u Srbiji za troškove hrane i stanovanja u drugom kvartalu 2011. godine izdvajala skoro 59 odsto ukupnih primanja, što je za nekoliko procenata više nego u istom periodu lane, dodao je Đogović.

Đogović je naglasio da su smanjena izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje dok rastu izdaci za alkohol i cigarete.

Prema njegovim rečima, u drugom tromesečju 2011. prosečna porodica za zdravstvo je izdvajala 3,7 odsto primanja, a za obrazovanje svega 0,5 procenata, što je osetno manje nego prošle godine kada se za zdravstvo izdvajalo 4,6 odsto primanja, a za obrazovanje 1,2 odsto.

U istom periodu ove godine za alkohol i cigarete izdvajalo se 4,6 odsto primanja i ti izdaci su veći nego ukupni izdaci za zdravstvo i obrazovanje, naveo je Đogović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image