• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stambene kamate od šest do 9,5 odsto

Marže banaka na stambene kredite neznatno su pale kod kredita sa promenljivom stoppom, pa je prosečna bankarska zarada na kraju septembra bila 4,84 odsto. Kod onih sa nepromenjlivim stopama marže su porasle.

Prosečna kamatna marža na stambene kredite indeksirane u evrima i sa promenljivom stopom (euribor plus marža) na kraju septembra iznosila je 4,84 odsto i smanjena je za 0,02 procentna poena u trećem kvartalu 2011, pokazala je anketa Narodne banke Srbije.

Anketa o kretanju kamatnih stopa na kredite stanovništvu, pokazala je da se kod 19 banaka koje kamate iskazuju kao euribor plus kamatna marža, ta marža kretala od 1,66 odsto kod Unikredit banka do 8,98 odsto kod Kredi banke.

Kamatna marža se u posmatranom tromesečju kretala u rasponu od 1,663 do 8,98 odsto, s tim što je najveći broj banaka, ukupno njih 13, imalo marže u rasponu od četiri do šest odsto.

U posmatranom periodu marže su smanjene kod KBC banke, Pireus banke i Vojvođanske banke. NLB banka i Sosijete ženeral banka primenjuju fiksnu maržu, koja se dodaje na referentnu kamatnu stopu i koja se ne menja u toku otplate kredita.

Kod banaka koje nude stambene kredite čija kamatna stopa ne zavisi direktno od određene referentne kamatne stope ili nude kredite sa ugovorenom fiksnom kamatnom stopom, prosečna kamatna stopa je na kraju septembra iznosila 7,791 odsto, što je povećanje od 0,12 procentnih poena u trećem tromesečju.

Kamatne stope su se na kraju septembra kretale u rasponu od 6,05 do 9,50 odsto, pri čemu je kod sedam od osam banaka taj raspon bio između šest i devet odsto.

Najveću kamatu od 9,5 odsto imala je Univerzal banka, dok je najnižu kamatu od 6,05 odsto uzimala Folksbanka.

Sosijete ženeral banka i Univerzal banka primenjuju fiksne kamatne stope.

U trećem tromesečju, 19 banaka je u ponudi imalo stambene kredite kod kojih je kamata iskazana kao referentna kamatna stopa uvećana za kamatnu maržu, osam banaka je nudilo kredite kod kojih je iskazana ukupna kamatna stopa, čija promenljivost nije direktno uslovljena promenom vrednosti određene referentne kamatne stope, ili kredite s fiksnom kamatnom stopom.

Stambene kredite u svojoj ponudi nije imalo sedam banaka.

U trećem tromesečju, vrednost referentne kamatne stope euribor povećana je kod tromesečnog euribora za 0,007 procentnih poena i on je na kraju septembra 2011. godine iznosio 1,554 odsto, a kod šestomesečnog euribora je smanjena za 0,035 procentnih poena, koji je iznosio 1,753 odsto.

Banke u Srbiji u trećem tromesečju 2011. godine nisu menjale kamatne stope na stambene kredite u korišćenju, dok su neke banke podigle, odnosno snizile kamate na potrošačke i gotovinske kredite u korišćenju.

Kamatne stope na potrošačke kredite u evrima na kraju septembra 2011. iznosile su 14 odsto godišnje u proseku i bile su za 0,41 odsto niže nego na kraju drugog kvaratala.

Raspon kamata bio je od 5,88 do 22 odsto. Najvišu kamatu od 22 odsto godišnje naplaćivala je OTP banka, a najnižu od 5,88 odsto Findomestik banka. U periodu do jula do septembra 2011. kamate na potrošačke kredite u evrima povećalo je šest, a smanjilo četiri banke.

Banke u Srbiji su na potrošačka kredite u dinarima u trećem tromesečju 2011. godine uzimale kamate od u proseku kamatu od 21,6 odsto godišnje, što je 0,67 procentnih poena manje nego na kraju juna prošle godine.

Kamate na potrošačke kredite u dinarima su se kretale od 15,6 do 30 odsto, pri čemu je kod najvećeg broja banaka, njih 20, kamata bila od 19 do 26 odsto, navela je NBS.

Na potrošačke kredite u dinarima kamat su tokom trećeg tromesečja 2011. godine povećale četiri banke, a smanjilo šest banaka.

Anketa NBS je pokazala da je na kraju septembra 2011. kamatna stope na gotovinske kredite u evrima bila u proseku 15,14 odsto godišnje, što je 0,09 procentnih poena niže nego na juna.

Raspon kamata na gotovinske kredite u evrima bio je od 12,25 do 18,75 odsto.

NBS je navela da je prosečna kamatna stopa na gotovinske kredite u dinarima bila 21,55 odsto na kraju septembra 2011, što je za 0,58 procentnih poena niže nego na kraju juna. Kamatne stope su se kretale od 14,85 do 28,3 odsto, a kod najvećeg broja banaka od 20 do 25 odsto godišnje.

Četiri banke su povećale kamata na gotovinske kredite u dinarima u trećem tromesečju 2011, a smanjilo ih je sedam banaka.

Narodna banka Srbije je navela da su svi podaci u izveštaju dobijeni od poslovnih banaka i da NBS ne odgovara za njihovu tačnost i ispravnost, kao i da podaci ne predstavljaju zvaničnu ponudu poslovnih banaka.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image