• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kostić nema dozvolu da kupi Helenik šugar

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije zabranila je spajanje šećerana Sunoko, u vlasništvu MK grupe i Helenik šugar industrije.

Kako se navodi u rešenju na sajtu, Komisija za zaštitu konkurencije odbacila je i sve predložene strukturne mere Sunoka, kojima je bila planirana i prodaja jedne od šest šećerana.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da zbog zabrane Komisije za zaštitu konkurencije neće moći da učestvuje na tenderu za kupovinu kompanije Helenik šugar iz Grčke, koja ima dve šećerane u Srbiji.

Kostić je novinarima kazao da je pet meseci čekao dozvolu za preuzimanje grčke kompanije od srpske Komisije, jer bi nakon kupovine Helenik šugara, njegova kompanija Sunoko indirektno stekla 78 odsto udela u proizvodnji šećera na srpskom tržištu.

"Imam informaciju da je stav Komisije negativan. Ako to bude i zvaničan stav bićemo administrativno sprečeni da učestvujemo na tenderu u Grčkoj", kazao je on.

Kostić je naveo da "nije logično da domaća antimonopolska komisija ne dozvoli domaćoj kompaniji da izađe na tender za kupovinu strane kompanije na drugom tržištu".

Prema njegovim rečima, Komisija za zaštitu konkurencije bi trebalo da kao referentno tržište MK Grupe posmatra ne samo prostor Srbije već i tržište Evropske unije (EU) gde ta kompanija već ima dva odsto udela i gde izvozi najveći deo proizvodnje.

Kostić je kazao da njegova kompanija proizvodi 250.000 tona šećera godišnje, što je 50.000 tona vise nego što su domaće potrebe i dodao da oko 40 odsto svog prihoda ostvaruje od izvoza, koji je prošle godine iznosio oko 300 milion evra.

Kako je istakao Kostić, tržišni mehanizmi ne dozvoljavaju MK grupi da zloupotrebi monopolski položaj.

Rok za podnošenje prijave za kupovinu grčke kompanije Helenik šugar ističe krajem februara.

Na tender se prijavilo 11 kompanija, od kojih su, prema Kostićevim rečima, nemački Sud cuker i Sunoko, u čijem sastavu posluju tri šećerane u Kovačici, Pećincima, Vrbasu i Baču, "najozbiljniji ponuđači".

Na tržištu Srbije Kostićeva kompanija trenutno ima oko 50 odsto udela u proizvodnji šećera, dok Helenik šuga ima 28 procenata.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image