• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbi hrabro, ulažite u porodični biznis!"

Razvojem porodičnog biznisa, uz pomoć države, obezbediće se nova radna mesta, poručio predsednik Boris Tadić prilikom otvaranja pogona za reciklažu višeslojne ambalaže u Brzanu kod Batočine. Tadić posetio i Lapovo.

Investiciju od 2,5 miliona evra u novi pogon zajednički su obezbedili preduzeće iz Batočine "Brzan-Plast" i kompanija "Tetra-pak".

Predsednik Srbije je prilikom otvaranja pogona ponovo pozvao građane da traže od države povoljna sredstva da počnu porodični posao, kao i da se ponašaju društveno odgovorno i gde god je to moguće razvrstavaju otpad i time doprinesu zaštiti životne sredine.

Za novi pogon u Batočini, Tadić je rekao da je očigledan primer da se može doći do izuzetno snažne i međunarodno bitne proizvodnje.

"Danas otvaramo novi pogon u zelenoj ekonomiji kojim dobijamo samo dobro", rekao je Tadić i poručio da je zelena ekonomija značajna zato što predstavlja visokotehnološki deo privrede koji zahteva više nivoa edukacije radnika i novi je kvalitet u privređivanju.

Tadić je rekao da je ponosan na saradnju malih i srednjih preduzeća koja uspostavljaju partnerstva sa velikim kompanijama kao što je slučaj "Brzan-Plasta" i "Tetra-paka", jer se tako pospešuje razvoj gradova i sela.

Novi pogon zapošljava još 30 radnika, pored već 90 uposlenih u "Brzan-Plastu".

"U ovoj fabrici u Brzanu recikliraće se tetrapak i ambalaža iz svih zemlja u okruženju", naveo je ministar zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

On je poručio da će država finansijski pomoći sve one koji nameravaju da otvore fabrike za reciklažu.

Direktor fabrike Brzan plast Rade Simić je ocenio da su ovim pogonom stvoreni uslovi za novu vrstu reciklaže u Srbiji i za region.

Regionalni direktor Tetrapak grupacije Brajan Mekginis je kazao da će novi pogon u mestu Brzan doprineti podizanju svesti stanovništva o značaju očuvanja životne sredine, ali će takođe Srbiji doneti standarde EU u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, pogonom je omogućeno da se reciklira 250 miliona pakovanja godišnje, sa mogućim dupliranjem kapaciteta.

Tehnologija koja se primenjuje u pogonu u Brzanu, rekao je Mekginis, predstavlja pilot projekat u svetu i model koji bi trebalo da slede i druge zemlje.

"Verujem da otvaramo novo poglavlje u bici za zaštitu životne sredine, koje će dovesti Srbiju među lidere u ovoj oblasti", rekao je Mekginis.

Otvaranju novog pogona, prvog te vrste na Balkanu, pristustovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar životne sredine Oliver Dulić, ambasador Švedske Krister Asp, predsednik opštine Batočina Radiša Milošević i direktor Tetra-paka Brajan Mek Ginis.

Predsednik Tadić posetio je i Lapovo, gde je obišao malo preduzeće za preradu otpadnog papira i proizvodnju ambalaža za jaja "Kolor pres".

"Građani Srbije, samo hrabro. Državne institucije su tu da pomognu otvaranju realnih poslova sa idejom koja na početku može izgledati krajnje nerealistična, ali je možda dobra kao što je proizvodnja ambalaže za jaja", rekao je Tadić obilazeći to preduzeće.



"Ispratite dobre primere koji su pokazali otpornost i izdržali nekoliko decenija i razvili prozivodnju za nekoliko stotina zaposlenih", poručio je Tadić.

Kako je Tadić ocenio, ne treba praviti iluzije da je sopstveni posao lak, dodajući da on to nije nigde u svetu.

"To je jedini način da živimo odgovorno i da ličimo na druge razvijene zemlje, da ne očekujemo da će država da reši sve probleme", istako je predsednik Srbije.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image