• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spoljnotrgovinski manjak veći za 25 odsto

Deficit spoljnotrgovinske razmene Srbije u prva dva meseca ove godine iznosi nešto više od milijardu evra i veći je za 24,8 odsto u odnosu na isti period 2011. Pad izvoza duplo veći od rasta uvoza.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar - februar ove godine iznosi 3,19 milijardi evra i beleži pad od 0,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Zavod za statistiku Srbije na svom sajtu.

Pad trgovinske razmene sa svetom prati i nepovoljno kretanje rasta ulaska i izlaska robe jer iz Srbije je izvezeno robe u vrednosti od 1,07 milijardi evra (minus od 9,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine) a uvezena je roba za 2,12 milijardi evra (plus 4,5 odsto).

Srbija je najviše izvozila u Njemačku, Italiju i BiH, u koju je izvezeno robe u visini od gotovo 120 miliona dolara, a uvozila je najviše iz Rusije (gorivo), Nemačke i Kine.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok zemlje EU čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti su zemlje regiona, odnosno CEFTA ugovora, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od 116,4 miliona dolara, zbog izvora poljoprivrednih proizvoda, gvožđa i čelika.

Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, BiH i Makedonijom, a deficit i dalje u trgovini sa Rusijom zbog uvoza energenata, pre svega nafte i gasa, a sledi deficit sa Kinom, Mađarskom i Nemačkom.

Srbija je najviše izvozila setove provodnika za avione, vozila i brodove, gume za putničke automobile, kukuruz, lekove, delove za rotacione električne mašine, hula-hop čarape, smrznute maline, cevi od rafinisanog bakra, obuću sa kožnim đonom, te toplo valjane (metalne) proizvode, gvožđe i nelegirani čelik.

Srbija je najviše uvozila prirodni gas, sirovu naftu, gasna ulja, lekove, struju, dizel-automobile, telefone za mrežu stanica, mašine za obradu gume ili plastične mase, držače alata i samootvarajuće glave za navoje, te žicu od rafinisanog bakra.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image