• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škundrić: "Južni tok" u novembru ili decembru

Izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju počeće u novembru ili u decembru, najavio je danas savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić

On je naglasio da je to najznačajniji infastrukturni i razvojni projekat u gasnom sektoru Srbije.

Procenjena vrednost izgradnje deonice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju je 1,7 milijardi evra, a dužina "Južnog toka" kroz našu zemlju iznosiće od 415 do 440 kilometara u zavisnosti od konačne trase gasovoda, rekao je Škundrić na otvaranju sastanka ministara energetike zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

On je napomenuo da se izgradnja "Južnog toka" kroz Srbiju realizuje na bazi međudrzavnog sporazuma o saradnji između Srbije i Rusije i podsetio da je oformljeno zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija" i završena studija izvodljivosti deonice gasovoda kroz našu zemlju, a da se radi na izradi planske dokumentacije.

Škundrić je naglasio da je izgradnja i proširenje podzemnih gasnih skladišta u Srbiji-Banatskog dvora i Banatskog Itebeja, kapaciteta od po milijardu kubika, takođe među najznačajnijim projektima u oblasti gasne energetike Srbije, koji doprinose energetskoj sigurnosti Srbije i zemalja regiona.

On je rekao da očekuje da će 17. aprila biti izabran strateški partner za izgradnju termoelektrane-toplane u Novom Sadu, kapaciteta 450 megavata električne energije i 300 megavata toplotne energije, što će predstavljati početak izgradnje serije termoelektrana kogenerativnog tipa u Srbiji.

Škundrić je naglasio da je za Srbiju od posebne važnosti izgradnja gasnih interkonekcija sa susednim zemljama, Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, BIH, Makedonijom i drugim zemljama okruženja.

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić, koji je otvorio skup, istakao je da je razvoj gasne infrastrukture u Srbiji jedan od prioriteta razvoja srpske energetike.

Zajednički cilj zemalja BSEC-a je stvaranje zajedničkog energetskog tržišta, investicije u energetskom sektoru, poboljšanje energetske efikasnosti, veća zaštita životne sredine i saradnja u borbi protiv kriminala, dodao je Mrkonjić.

Glavna tema današnjeg sastanka ministara energetike u Beogradu u okviru Crnomorske saradnje je razvoj gasnog sektora i gasne infrastrukture.

Na skupu učestvuju visoki zvaničnici zemalja članica BSEC, kojim Srbija trenutno predsedava, a cilj sastanka je intenziviranje dijaloga o potrebi i mogućnostima poboljšanja saradnje između zemalja članica BSEC-a u oblasti energetike, a posebno u vezi sa temom „Razvoj regionalne gasne infrastrukture".

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image