• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fič zakucao grčke banke, Srbi da ne brinu

Američka rejting agencija ponovo je snizila rejting grčkim bankama čak na "CCC", iz NBS kažu da srpske štediše u grčkim filijalama ne treba da brinu.

Samo dan nakon što je isto uradila i sa rejtingom države Grčke, agencija Fič (Fitch Ratings) je ponovo oborila i kreditni rejting banaka NBG, EFG Eurobank Ergasijas, Alfa bank, Pireus bank i Poljoprivredne banke Grčke.

Sve ove banke, koje inače posluju i u Srbiji, sada imaju rejting snižen na "CCC" sa "B-minus", što je srednji nivo raspona označenog kao "smeće", prenela je francuska novinska agencija AFP.

Fič je juče snizio kreditni rejting Grčke takođe na "CCC", što znači "sklon bankrotu", usled sve većeg rizika da će ta zemlja morati da napusti evrozonu.

"U slučaju da novi opšti izbori zakazani za 17. juna ne budu doveli do formiranja vlade koja će imati mandat da nastavi sa programom oštre šednje i strukturnih reformi kako je dogovoreno sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, izlazak Grčke iz zone evra će biti verovatan, a nakon toga bi moglo da dođe do situacije i da grčkim bankama bude ukinuta međunarodna finansijska podrška", navedeno je u obrazloženju Fiča.

Narodna banka Srbije (NBS) ovim povodom je poručila da nema razloga da građani podižu štedne uloge iz banaka u Srbiji koje su u većinskom grčkom vlasništvu, preneo je večeras RTS.

Takozvane grčke banke u Srbiji, njih četiri, likvidne su i solventne, a podizanje uloga nije ni primećeno ovog meseca, odnosno visina štednje je potpuno ista kao i na početku maja.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić, u izjavi RTS-u podsetio je da su te banke potpuno samostalne u svom radu, imaju svoj kapital, status pravnog lica, kao i da su osnovane iu posluju po našim zakonima.

On je naveo da su "grčke banke" potpuno pouzdane, sigurne, likvidne i da su depoziti građana potpuno sigurni.

"Dakle nema razloga da se podižu ti depoziti, a banke su potpuno sigurne i likvidne", istakao je Dugalić.

U Srbiji posluju četiri grčke banke, Alfa banka, Euro banka EFG, Pireus banka i Vojvođanska banka (Nacionalna banka Grčke), sa učešćem na tržištu od 16 odsto, dok je Poljoprivredna banka Grčke najveći pojedinčani akcionar AIK banke.

Banke u Srbiji koje su u većinskom grčkom vlasništvu imaju licencu NBS i mogu da izmiruju sve svoje obaveze prema svim poveriocima, uključujući i građane.

U Srbiji zakonom je garantovano da su svi štedni ulozi do 50.000 evra osigurani.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image