• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlje u razvoju beže od evra

Centralne banke zemalja sa ekonomijom u razvoju prodaju evro ne bi li održale vrednost svojih valuta.

Zbog reakcije zemalja tzv. rastučeg tržišta (emerging markets) vrednost zajedničke evropske valute poslednjih nedelja naglo pada, piše Fajenšl Tajms, sumirajući rezultate ankete investitora.

Evro je u maju pojeftinio za 6,6 odsto u odnosu na američki dolar, što je najveći pad od septembra 2011. godine, i za 7,3 odsto prema japanskom jenu.

S obzirom na to da je pojačana bojazan od izlaska Grčke iz zone evra, investitori smanjuju ulaganja u evropsku aktivu, uključujući i državne obveznice perifernih zemalja evrozone.

Centralne banke su bile među najaktivnijim prodavcima aktive nominovane u evrima, što je iskrivilo uobičajene devizne trendove.

Prema podacima Benk of Amerika (BofA) centralne banke su redukovale ulaganja u evro neuobičajeno brzo u maju, a njihov primer sledili su investicioni fondovi i institucionalni investitori.

Devizni analitičar BofA Ričard Kočinos je izjavio da su pre godinu dana centralne banke pomogle u sprečavanju pada evra, ali se zbog usporenog rasta rezervi deviza i zlata sada oslobađaju aktive u evrima.

Tradicionalno su centralne banke zemalja u razvoju, uključujući i Kinu, bile najveći kupci evropske valute, pošto su nastojale da svoje devizne rezerve učine raznovrsnijim, a najveći deo nominovan im je u dolarima.

Poslednjih nedelja mnoge od njih su, međutim, počele da prodaju evre i kupuju sopstvenu valutu zbog evropske dužničke krize i globalnog slabljenja ekonomskog rasta.

Eksperti japanske investicione banke Nomura ocenjuju da je Južna Koreja za nekoliko nedelja potrošila sedam milijardi dolara za podšku svojoj nacionalnoj valuti - vonu.

Prikrivene intervencije na svom deviznom tržištu sprovodile su Indija, Indonezija i Filipini.

Američki dolar ostaje osnovna svetska rezervna valuta. Prema informaciji Mejdunarodnog monetarnog fonda, više od 60 odsto svetskih rezervi deviza i zlata je nominovano u američkoj nacionalnoj valuti, dok je u evrima oko 25 procenta.

Mnoge centralne banke su do nedavno razmatrale mogućnost da povećaju ulaganja u evro na 40 procenata svojih rezervi, ali sada prednost daju britanskoj funti, australijskom i kanadskom dolaru, kao i skandinavskim valutama.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image