• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako će banke kontrolisati uplatu doprinosa

Poreska uprava (PU) Srbije objavila je danas na svojoj internet strani objašnjenje Ministarstva finansija o načinu praćenja uplate poreza i doprinosa. Banke će zapravo samo dojavljivati Poreskoj ko, kada, u kojem iznosu i s kojeg na koji račun uplaćuje plate.

Reč je o preciznom objašnjenju člana 30a Zakona o poreskom postupku i administraciji kojim je predviđeno uključenje banaka u sistem praćenja poslodavaca u vezi uplata i doprinosa.

"Počev od 1. jula 2012, banke preko kojih se vrši realizacija naloga za isplatu zarada, odnosno naknada zarada, uključujući i ugovorenu naknadu za privremene i povremene poslove, do isteka dana u kome su realizovale naloge za te isplate, dostavljaju Poreskoj upravi, u elektronskoj formi, informacije o izvršenom platnom prometu", navedeno je u objašnjenju.

Između ostalog dostavljaju se i podaci sa naznakom banke koja je realizovala naloge, datum plaćanja, naziv isplatioca, iznos zarada, odnosno naknada zarada, uključujući i ugovorene naknade za privremene i povremene poslove.

Dostavljaju se informacije o iznosu poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje koji su plaćeni, uplatnih računa javnih prihoda na koje su te uplate izvršene i drugi podaci neposredno povezani sa izvršenim nalozima.

Razmena podataka vrši se u formi i na način koji odredi centrala PU sa Udruženjem banaka Srbije, navedeno je u objašnjenju.

"Po prijemu informacija, Poreska uprava preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti u okviru kancelarijske, odnosno terenske kontrole i, kada su za to ispunjeni zakonom propisani uslovi, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog, odnosno prijavu za pokretanje krivičnog postupka, kao i pokretanje postupaka za redovnu, odnosno prinudnu naplatu pripadajućih javnih prihoda", precizira se u saopštenju.

Naglašava se i da prema odredbama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ukoliko poslodavac ne isplati zaradu do 30. u tekućem mesecu za prethodni mesec, dužan je da najkasnije do tog roka obračuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa.

Poslodavac je zatim dužan da pri isplati zarade za odgovarajući mesec plati razliku između plaćenog iznosa doprinosa i iznosa doprinosa obračunatog na zaradu koju isplaćuje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image