• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Došlo je vreme da bankama uzvratite tužbom?

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" poziva građane i privrednike koje su oštetile banke samovoljnim računanjem kamata da zajedno pokrenu sudske sporove i tako jeftinije dođu do svog novca.

Udruženje "Efektiva" zove sve "koji veruju ili provereno znaju da su oštećeni nezakonitim podizanjem kamata i marži kredita koje koriste kod banaka", ne bi li u sudskom sporu dobili novčanu nadoknadu štete, kao što je to počelo da se posle regiona događa i u Srbiji.

"Verujemo da nakon četiri prvostepene presude, koje su poslednjih meseci donete u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, nema razloga za dalje čekanje, a naročito uzimajući u obzir da banke ne prihvataju mirno rešenje problema", saopštilo je udruženje.

Ističući da je svim svojim članovima obezbedila pravnu pomoć sa minimalnim troškovima čitavog procesa, "Efektiva" je najavila da će uskoro pokrenuti sporove protiv banaka koje su plasirale kredite u švajcarskim francima, a zatim i protiv ostalih, gde postoje dokazi za nezakonite radnje.

"U vreme kada kriza dodatno eskalira i kada broj problematičnih kredita u otplati raste, smatramo da je pravi momenat da banke svojim korisnicima vrate novac koji su naplatile kroz uvećanje kamata suprotno Zakonu o obligacionim odnosima, i na taj način, kroz umanjenje mesečnih anuiteta, olakšaju otplatu postojećih kredita".

"Ti iznosi novca nisu mali, i kreću se u rasponu i do 5.000 evra po kreditu, a povraćajem tog novca građani bi svoje kredite mogli da vrate u redovnu otplatu", navedeno je u saopštenju.

Udruženje "Efektiva" predložilo je bankakma četiri modela rešenja spora bez suda - uplatu više naplaćenog novca, sa zateznom kamatom, na račun korisnika kredita, zatim odbijanje tog iznosa od ostatka glavnice kredita, pa storniranje celih ili delimično, mesečnih rata u iznosu novca za povraćaj i na kraju smanjenje postojeće kamate na te kredite, kako bi se kompenzovao novac koji građani potražuju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image