• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U "Privredniku" misle da guverner nema pojma

Veliki biznismeni okupljeni u Srpski poslovni klub "Privrednik" tvrde da guverner NBS Dejan Šoškić ne poznaje domaću privredu i njene razvojne potencijale i nedovoljno koristi mehanizme za podsticanje privrede.

Pored nepoznavanja privrede i onoga što bi u njoj moglo da bude razvojna okosnica srpske ekonomije iz kluba biznismena koji okuplja, između ostalih Miroslava Miškovića (Delta Holding), Milana Beka (), Miroljuba Aleksića (Alco Group), Zorana Drakulića (Eastpoint), Danka Đunića (Ekonomski institut), Dragana Đurića (Zekstra) i Miodraga Kostića (MK Group), guverneru Dejanu Šoškiću zamera i nesnalaženje s mehanizmima i merama koje su mogle obezbediti korišćenje razvojnih šansi Srbije u poljoprivredi, energetici i delimično u građevinarstvu.

"Guvernerovo zalaganje za oživljavanje 'posrnulih giganata iz metalskog kompleksa, tekstilne indsutrije ili elektroindustrije', ukazuje na nedovoljno poznavanje prirode različitih delova privrede i ukupnih razvojnih potencijala zemlje", upozorio je "Privrednik".

"Privrednik je apelovao da nova Vlada što pre počne sa odredivanjem razvojnih prioriteta u privredi i stvaranjem uslova za drastično ubrzanje procesa (re)industrijalizacije zemlje, koji podrazumeva sveukupno definasane mere i monetarne i fiskalne politike", poručio je ovaj klub.

Prema oceni te privredne asocijacije, "najveći deo odgovornosti za ambijent u kome je moguće koristiti potencijale koje zemlja, još uvek, ima jeste i u izvršnoj i u monetarnoj vlasti".

Kapitalno intenzivne oblasti u kojima Srbija ima razvojni potencijal ne mogu se razvijati bez postojanja dugoročnih izvora finansiranja, koji su izostali iz porfolija banaka, pre svega, kao rezultat politike koju je vodila NBS, smatra Klub "Privrednik".

Viđenje tekstilne i delova mašinske industrije kao grana koje mogu biti industrijski zamajac i ili mogu apsorbovati radno neuposlene resurse za proizvodnju za domaće tržiste, takođe ne podrazumeva raspolaganje svim relevantnim odrednicama i specifičnostima tih delatnosti.

Tekstil kao grana "lake" industrije podrazumeva bespoštednu borbu za tržište brendova koje Srbija nema, a za njihovo kreiranje se zahteva dug investicioni ciklus i inicijalno ulaganje, a sve to u kontekstu svetske dominacije proizvođača sa Istoka, podseća se u saopštenju.

"Ista ulaganja se podrazumevaju i za istrošene kapacitete metalskog kompleksa u čijim 'posrnulim gigantima' oprema nije obnavljana decenijama, pa postoji ogromno tehološko zaostajanje za savremenim svetom", smatra Klub "Privrednik".

"Privrednik" je ukazao da bi "valjalo videti i šta je NBS, u vremenu od početka krize do danas, uradila u svojoj sferi delovanja za oblasti koje su nesporno razvojno potencijalne - izvozno orijentisane grane i poljoprivredu".

Guverner Šoškić je na današnjoj konferenciji za štampu "odgovorio" političarima koji izokola kritikuju NBS i u medijima najavljuju njegovu smenu pa preostaje da sada odgovori i privrednicima.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image