• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakve poslove rade stranci u Srbiji

U Srbiji, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), radnu dozvolu godišnje dobije oko 2.500 stranaca - turski državljani najčešće rade u građevinskom sektoru, Rusi u naftnim kompanijama, Makedonci u farmaciji, a Grci u bankama.

U NSZ navode da su turski državljani, na primer, angažovani kao inženjeri građevine i elektrotehnike na izgradnji nove ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, dok multinacionalne kompanije, banke i predstavništva stranih firmi strance postavljaju na rukovodeća mesta.

Kao top menadžeri i savetnici, ruskih državljani rade u NIS, Gasprom njeftu i Luk oilu, Makedonci u farmaceutskim kompanija, a Grci u bankama, dok stranci sa srednjom školom posao dobijaju u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, uz poznavanje stranog jezika i određene vrste kuhinje - kineske ili tajlandske.

Državljani Bosne i Hercegovine su uglavnom angažovani na projektu nevladine organizacije ''Norveška narodna pomoć'' na poslovima deminera i deaktiviranja zaostalih ubojnih sredstava, kao menadžeri prodaje ili rade u rudnicima.

"U Srbiji poslednjih nekoliko godina, u proseku 2.500 stranaca dobije radne dozvole, reč je uglavnom o onima koji imaju privremeni boravak", naveo je za Tanjug direktor NSZ Dejana Jovanovića.

Stranci u Srbiji, ukazao je Jovanović, rade u kompanijama za koje ne postoje odgovarajuci profili domacih radnika na evidenciji NSZ.

Jovanović je dodao da je najveći broj radnih dozvola izdat državljanima Rusije, Turske, Makedonije, Rumunije i Narodne Republike Kine, istakavši da u ostale zemlje u regionu dolazi znatno veći broj stranaca.

"Na primer, Crna Gora godišnje izda oko 10.000 radnih dozvola, uglavnom sezonskim radnicima", naveo je direktor NSZ i dodao da su stranci u Srbiji rade, takođe u sektoru bankarstva, prerade nafte i naftnih derivata te građevinarstva.

Određeni broj stranaca dobija radna mesta u restoranima.

U prvih devet meseci ove godine izdato je 2.197 radnih dozvola strancima koji imaju odobrenje za privremeni boravak.

Kada je reč o državama-članicama Evropske unije (EU), najviše dozvola je izdato državljanima Grčke, Italije i Nemačke.

Od početka godine izdate su 43 radne dozvole strancima koji imaju odobrenje za stalno nastanjenje, a kako navode u NZS, uglavnom se radi o ženama koje su takvu vrstu dozvole stekle udajom za državljane Srbije.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Makica

Slazem se,treba ih ukinuti. Bezobrazluk. . .

zoran

Treba ukinutu NZS pod hitno ili da primaju platu po ucinku koliko ljudi zaposle tolike plate da primaju. pozz...

lappia

Samo mi nemojte reci da u Srbiji nema dovoljno elektroinzinjera, a jos manje menadzera.

special image