• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasni prenos broja u fiksnoj telefoniji

Promena operatera fiksne telefonije uz zadržavanje postojećeg broja neće biti moguća od 1. decembra, kako je prvobitno bilo predviđeno, nego će sigurno kasniti.

Kako je na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije rekao direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) Milan Janković prošle godine je oko 95.000 korisnika prešlo iz jedne u drugu mobilnu mrežu.

Predstavljajući Izveštaj o radu Ratela, Janković je kazao da je u Srbiji 2011. godine bilo 3,105 miliona fiksnih telefona, 1,7 miliona Internet priključaka i 1,089 miliona KDS priključaka.

On je naveo i da je Ratel u prethodnih šest godina imao suficit od 4,1 milijarde dinara, koji je uključen u budžet Srbije, a suficit iz prethodne godine je iznosio 601 milion.

Na pitanje da li Ratel ima ingerencije na Kosovu i Metohiji, Janković je odgovorio da je ta organizacija nadležna za celu teritoriju Srbije, u koju spada i KiM, ali da ne sprovodi nadležnosti koje ima u Pokrajini.

Janković je dodao i da predstavnici RATEL-a do sada nisu konsultovani u vezi sa platformom za Kosovo i Metohiju.

On je podsetio da je glavna aktivnost u 2011. godini bila izrada podzakonskih akata kako bi operateri znali pod kojim uslovima mogu da posluju u Srbiji.

U julu 2010. usvojen je Zakon o elektronskim komunikacijama, smanjene su naknade za korišćenje frekvencija, ali Agencija i dalje finansijski dobro funkcioniše, dodao je Janković.

Tokom 2011. na tržištu Srbije su se, prema Izveštaju o radu, pojavila dva nova operatera fiksne telefonije, ali je pao ukupan broj korisnika te vrste komunikacije, što je trend koji postoji svuda u svetu.

Sa druge strane, podaci pokazuju da broj korisnika mobilnih telefona raste, pa ih je u Srbiji prošle godine bilo oko 10 miliona.

"Srbija je na 30. mestu od 177 zemalja po pristupu mobilnim širokopojasnim mrežama", naveo je Janković.

Kako je na sednici Odbora rekao predsednik Saveta Republičke agencije za poštanske usluge (Rapus) Dragan Đorđević, Pošta Srbije je tokom prošle godine obavila 97 odsto poštanskih usluga, i ostvarila 70 odsto ukupnih prihoda.

Komercijalni operateri koji su imali tri odsto učešća u ostvarenim poštanskim uslugama ostvarili su 30 odsto prihoda.

U Izveštaju o radu i aktivnostima Rapusa za 2011, koji su članovi Odbora danas usvojili, navodi se da je urađena anketa u kojoj su građani rad poštanskih službenika ocenili sa 4,47 na skali od jedan do pet.

Agencija je, kako je dodao, izdala 50 dozvola za rad poštanskih operatera, odnosno 49 dozvola za ekspresne operatere i jednu za javnog poštanskog operatera.

Oduzete su i tri dozvole za rad, dodao je Đorđević, koji je objasnio da je preduzeću "Siti meil" i dvema ćerkama firmama oduzeta dozvola jer su radili u oblasti za koju nemaju dozvolu.

"To preduzeće radi i dalje, iako je sudski postupak sa PTT Srbije u toku. To je privredni subjekat koji ne preza od nelegalnog rada i radi bez dozvole", rekao je Đorđević, koji je naveo i da je nadležni revizor konstatovao da je Agencija poslovala u skladu sa zakonskim propisima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image