• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko trguje rubljama u Srbiji?

U menjačnicama u Srbiji počela je zamena ruske rublje po srednjem kursu od 2,8 dinara. Kako tvrde stručnjaci trgovina ruskom valutom olakšaće tranfer novca za oko 20.000 Srba koji rade u Rusiji.

Kako piše "Blic" promet rubljama počeo je u menjačnicama, a uskoro bi trebalo da počne i trgovina rubljom po bankama, ali je ponuda kredita vezanih za tu valutu još daleko.

"Ima zainetresovanih ljudi, dolaze kupuju i prodaju rublje… Trgovina je tek počela, pa se nadamo da će vremenom biti i bolje. Ima dosta naših građana koji u Rusiju idu na službeni put ili tamo rade, pa šalju novac u Srbiju", kaže Borislav Brujić iz Udruženja menjača Srbije.

Kako je ranije objavila NBS u opticaju su novčanice koje su štampane od 1997. godibne i to od pet, 10, 50, 100, 500, 1.000 i 5.000 rubalja. Novčanice su odlično zaštićene od falsifikata, kaže Borislav Brujić i dodaje da se rublja otkupljuje za 2,5, a prodaje za 2,9 dinara.

U Srbiji evro drži čvrsto prvo mesto kao rezervna valuta za dinar, smatra ekonomista Dragovan Milićević.

"Dok se rublja odomaći neće istisnuti evropsku valutu, pa praktične koristi od te trgovine i nema. I odluka da se rubljom trguje bazirana je većim delom na uvozu energenata iz Rusije. To nije proisteklo iz prevelikih poslova u Rusiji, a i naši ljudi tamo mahom rade za dolare", objašnjava Milićević.

Više je optimističan Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, koji kaže da je sve više poslova koje imamo sa Rusijom, a trgovina rubljom štedi novac od konverzije iz rublje u dolar ili evro, a potom u dinar .

On ističe de je moguće da će i banke u budućnosti početi da odobravaju kredite u rubljama.

"Da bi u ponudi banaka bile pozajmice i u rubljama potrebno je da prvo imamo veću količinu te valute u prometu. Ako se pojavi dovoljna količina rubalja na tržištu, približno kao što ima "švajcaraca" ili dolara, onda će banke moći da ponude kredite", navodi Dugalić.

U Foklksbanci, koja je deo ruske Zberbanke, kažu da će krediti u rubljama zavisiti od razvoja tržišta, potreba privrede i stanovništva.

"Očekujemo i zvaničan početak rada s rubljom. Za početak ćemo ponuditi kupoprodaju, otvaranje računa, transakcije i naplatu po spoljnotrgovinskim poslovima" kaže Grigorij Černenko, direktor u Folksbanci. Trgovanje rubljom će olakšati saradnju u privredi i finansijkom sektoru, ističe on za "Blic".

(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Th

U Rusiji radi mnogo nasih koji su pobegli od ovog pakla ovde.

special image