• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A sad da vidimo kako su NVO trošile pare

Ministarstvo finansija šalje revizore da pročešljaju kako je potrošeno gotovo 100 miliona evra koje je država dala nevladinim organizacijama u poslednje dve godine, jer ima naznaka o mnogo zloupotreba.

Država u Srbiji finasira mnoge od gotovo 20.000 nevladinih organizacija i udruženja građana. Oni su prošle godine poreske obveznike koštali 4,86 milijardi dinara (47,7 miliona evra), a ove je za njih bilo rezervisano 5,8 milijardi (51,3 miliona evra) pišu "Novosti".

Pare su namenjenje humanitarnim projektima, pomaganju socijalno ugroženih, ekologiji, zapošljavanju, rekreaciji i sportu, ljudskim pravima... ali nisu sve ikorišćenje u tražene i dodeljene namene, sumnjaju u Ministarstvu finansija.

Kako pišu "Novosti", deo "humanitarnog" novca je završio za plaćanje izleta, putovanja, ručkova ili jednostavno u džepovima "aktivista".

Gde je i koliko novca tačno završilo ubuduće će pored Državne revizorske institucije istraživati i interni revizori ministarstava koje novac prosleđuju a koji se obučavaju u Ministarstvu finansija.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da su samo u prvih 100 dana rada nove Vlade isplatili 33 milijarde dinara i da žele da znaju kako su te pare trošene.

"To je šuma brojki i papira i ne želimo da bude nekih grešaka, a kamoli zloupotreba, kaže Dragfi Vidojević, državni sekretar u tom ministarstvu.

Država je sa novcem prema NVO bila najizdašnija pred izbore. Tada je za prijavljene projekte data polovina novca a druga polovina je trebalo da se isplati ovih dana.

"Mnogi će, međutim, biti nezadovoljni je neće dobiti tu polovinu pošto u budžetu nema para", kaže državni sekretar.

Trošenje novca koji je podeljen "vrlo ozbiljno" će se proveravati i u Ministarstvu energetike, razvoja i životne sredine. Pređašnji resorni ministar Oliver Dulić (tada Ministarstvo životne sredine, rudastva i prostornog planiranja), prozivan je u javnosti da je zapravo parama za ekološke projekte "subvencionisao" pojedine Vladi naklonjene medije.

U tom Ministarstvu je detaljnija kontrola potrebna između ostalog i zbog nedavno ukinutog Fonda za zaštitu životne sredine, koji je između ostalog dao 1,5 miliona dinara Udruženju za menopauzu za istraživanje uticaja životne sredine na belu kugu, ali i finansirao razne oblasti - od izrade punjača za solarne bicikle do kulturno-umetničkih društava.

U Ministarstvu kulture kažu da nisu otkrili velika nenameska trošenja para koje su dali NVO, mada je Uprava za trezor kod njih našla recimo i finansiranje nekog jedriličarskog kluba.

Ma kako da su pare trošene, biće ih sve manje jer je zbog sveopšteg stezanja kaiša fond smanjen pa će tako bez subvencija ostati i popularni komercijalni novosadski muzički festival Exit.

(MONDO, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ipsilon prvi put

a i nisu neke pare kad im je država dala da troše bezveze onda ima i viška para pa nek troše

Miki

Pare su zavrsile u njihovim dzepovima,to treba sve pohapsiti i vratiti novac nazad i podeliti onima kojima je zaista potreban.

Limun

Draga drzavo to je 100 km autoputa,npr onog od Horgosa do Novog Sada koji se gradi vec 7-8 godina

special image