• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlađine "diplomate" se vraćaju kući

Vlada Srbije drastično smanjuje mrežu od 27 ekonomskih diplomata jer je samo nekolicina njih ispunila očekivanja a koštali su poreske obveznike tri miliona evra u dve godine.

Od 27 ekonomskih diplomata koji su u januaru 2010. pompezno izabrani na konkursu tadašnjeg Ministarstva ekonomije pod palicom ministra Mlađana Dinkića, a u oktobru poslati u svet da "uspostavljanju privrednu i ekonomsku saradnju", zadatak je ispunilo tek nekoliko njih, pišu "Novosti".

Svoju ulogu opravdali su atašei u Milanu i Berlinu, a za ostale bi tek trebalo da se vidi kada se pregledaju i ocene izveštaji dospeli u Vladu od ljudi koji su Srbiju koštali tri miliona evra za poslednje dve godine.

Izveštaji se pregledaju u Ministarstvu trgovine a resorni ministar Rasim Ljajić kaže da će troškovi za tu namenu biti sigurno smanjeni ali nije želeo da otkriva koja će imena biti "precrtana".

Iako iz sadašnjeg Dinkićeviog resora, Ministarstva finansija i privrede, državni sekretar Vlajko Senić kaže da su mnogi opravdali očekivanja i "doveli više od šezdeset investitora u Srbiju", nekadašnji ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže da je ceo koncept sa "ekonomskim diplomatama" pogrešan.

"U diplomatiji je najvažnija hijerarhija i čin a ekonomske diplomate ne mogu da steknu veze i da otvaraju važna vrata kao što to mogu ambasadori", kaže Pribićević za"Novosti".

Šta je u izveštajima diplomata i sa čime su se susretali u spajanju "belog sveta" i domaćih privrednika i "biznismena" slikovito je opisano u jednom od brojeva Novog magazina.

U izveštaju se može pročitati ne samo kako su naši atašei sastančili sa belosvetskim vlasnicima kapitala, već i zašto pojedini nisu kontaktirali nijednog investitora, kako su naše kompanije slale buđav džem i falš gušće paperje Japancima i kako su kolege u ambasadama sabotirale ekonomske savetnike.

(MONDO, foto: Beta/Miloš Miškov)

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Privrednik

Pozivan sve privrednike da potpisu peticiju za ukidanje ekonomski savetnika!!! PS: Bugarin i Vesovic se nastaviti njihov rad.

MSP

Da li ćete one ekonomske savetnike čiji efekti i rezultati su već vidljivi imenovati za PRAVE Ambasadore u generealne konzule.

Srbin iz regiona

Povlacenjem ekonomskih savetnika, Rasim radi direktno u korist Hrvatske i Slovenije. Povuce je jedine ljude koji rade na odrzanju i povecanju suficita sa BiH, Hrvatskom i CG. Bravo Rasime!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

special image