Prepolovljena dobit banaka | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

Prepolovljena dobit banaka

Banke u Srbiji su u prvih devet meseci ove godine ostvarile dobitak pre oporezivanja od 12 milijardi dinara.

To je za 52,3 odsto manje od dobitka u istom periodu lane, objavila je Narodna banka Srbije.

S dobitkom je poslovalo 19 banaka, a ostvareni iznos dobitka pre oporezivanja iznosio je 29,8 milijardi dinara.

U odnosu na prethodno tromesečje, broj banaka koji je poslovao s gubitkom povećan je za jednu, tako da je na kraju trećeg tromesečja 14 banaka poslovalo s gubitkom.

Ukupan iznos gubitka ostvaren u ovom periodu iznosio je 17,8 milijardi dinara, pri čemu se na dve banke odnosilo skoro dve trećine ukupnog gubitka.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog dobitka pre oporezivanja bile su "Banka Inteza" sa 7,3 milijarde dinara, "Rajfajzen banka" - pet milijardi, "Unikredit banka" - 3,9 milijardi, "Komercijalna banka" - 3,3 milijarde i AIK banka - tri milijarde dinara.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog gubitka bile su "Razvojna banka Vojvodine" - 7,9 milijardi dinara, "Nova Agrobanka" - 4,3 milijarde, "Alfa banka" - 1,6 milijardi, "Vojvođanska banka" - 0,9 milijardi i OTP banka Srbija - 0,7 milijardi.

U međuvremenu je, krajem oktobra, NBS oduzela dozvolu za rad "Novoj Agrobanci".

Ukupna (neto) aktiva bankarskog sektora Srbije na kraju trećeg tromesečja 2012. godine iznosila je 2.843,6 milijardi dinara i povećana je za 33,1 milijardi, odnosno 1,2 odsto od kraja drugog tromesečja 2012.

Sa ukupnom aktivom od 424 milijarde dinara i učešćem od 14,9 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, "Banka Inteza" predstavlja najveću banku u bankarskom sistemu Srbije. Za njom sledi "Komercijalna banka" sa 308 milijardi dinara aktive i učešćem od 10,8 odsto.

U odnosu na prethodno tromesečje nije došlo do promene u redosledu prvih deset banaka po visini bilansne sume.

Na kraju trećeg tromesečja 2012. godine u bankarskom sektoru Srbije poslovale su ukupno 33 banke, koje zapošljavaju 29.129 ljudi.

Od ukupnog broja banaka, 21 banka se nalazi u vlasništvu stranih lica, a 12 u vlasništvu domaćih - devet u vlasništvu države kao većinskog ili najvećeg pojedinačnog akcionara i tri banke u vlasništvu privatnih lica.

Banke u vlasništvu stranih lica potiču od bankarskih grupacija iz 11 država. Najznačajnije banke u vlasništvu stranih lica po učešću u ukupnoj aktivi sektora, sa 23 odsto ukupnog učešća, potiču iz Italije, a zatim iz Austrije sa 16 odsto, Grčke sa 15 odsto, Francuske sa devet odsto i svih ostalih zemalja sa ukupno 11 odsto učešća.

Ukupan broj zaposlenih je u odnosu na kraj drugog tromesečja smanjen za 12. U odnosu na prethodno tromesečje, 14 banaka je smanjilo broj zaposlenih za ukupno 125, 14 banaka je povećalo broj zaposlenih za 113, a pet banaka ima isti broj zaposlenih.

Organizaciona mreža bankarskog sektora na kraju trećeg tromesečja, u poređenju s krajem prethodnog tromesečja, smanjena je za 22 poslovne jedinice, filijale, ekspoziture i šaltera.

(Tanjug)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU