• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani se ohrabrili pa se više žale na banke

U prvih devet meseci ove godine Centru za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS stiglo 1.313 pritužbi građana - za 60 odsto više nego za isto vreme prošle godine.

Rastu broja primljenih obaveštenja s pritužbama je doprinelo donošenje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je u primeni od 5. decembra 2011. godine, kao i sve veća informisanost korisnika o tome kako mogu da ostvare svoja prava.

Od ukupnog broja pritužbi čak 85,8 odsto se odnosilo na rad banaka, njih 1.126. Najviše obaveštenja se odnosilo na kredite - 62,3 odsto, tekuće račune - 16,4 odsto i platne kartice - 12,5 odsto.

Od ukupnog broja obaveštenja primljenih u prva tri tromesečja 2012. godine, 42,8 odsto se odnosi na rad tri banke, a od toga 22,9 odsto na samo jednu banku.

Korisnici su se najčešće obraćali zbog načina na koji su pojedine banke uskladile ugovore zaključene pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga sa odredbama tog zakona, kao i nemogućnost povraćaja sredstava po osnovu kamate koja je obračunata po kreditu pre stupanja na snagu zakona.

Korisnici su se obraćali i zbog poteškoća u otplati dugovanja po osnovu kredita, kreditnih kartica ili dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, kao i nemogućnosti da se izvrši refinansiranje dugovanja, naročito kada je reč o potraživanjima banaka indeksiranim u švajcarskim francima.

Građani su se obraćali i zbog obračuna kamate na dugovanje po kreditnoj kartici, načina izmirenja dugovanja po platnoj kartici zbog nerazumevanja uslova njenog korišćenja, neblagovremenog obaveštavanja jemaca od strane banaka o postojanju neizmirenog dugovanja dužnika, odnosno njihovoj obavezi da umesto dužnika izmire dugovanje, kao i nemogućnost da se izvrši zamena jemaca;

Takođe, klijenti su se obraćali i zbog nedoumica u vezi s visinom naknade pri prevremenoj otplati kredita za ugovore koji su zaključeni pre primene zakona i neobaveštavanja korisnika o obavezi naknade za održavanje računa i naplati te naknade s računa i kada na računu nema sredstava i/ili kad račun nije aktivan.

NBS je u periodu od 1. januar do 30. septembra novčano kaznila i izrekla mere dvema bankama - KBC banci i Alfa banci, koje su prekršile odredbe zakona, s nalogom da otklone utvrđene nezakonitosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image