• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za srpsku ekonomiju prelomna 2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će 2013. biti prelomna za srpsku ekonomiju i da će izvoz porasti za najmanje 25 odsto u poređenju sa ovom godinom.

Dinkić je, na dodeli nagrada za najboljeg izvoznika godine, istakao da će se taj prelom sastojati od dve stavke - duplo nižeg budžetskog deficita i stabilizacije javnih finasija kao i naglog rasta izvoza.

On je rekao da će izvoz u ovoj godini imati skroman rast, da će dostići 8,6 milijardi evra, a procenjuje se da će u narednoj godini rasti najmanje 25 odsto i iznositi oko 11 milijardi evra.

Prema rečima Dinkića, rast izvoza u 2013. biće u najvećoj meri zasnovan na rastu izvoza iz automobliske industrije u Kragujevcu od najmanje 1,5 milijardi evra, kao i eksporta iz Rafinerija nafte u Pančevu, u vrednosti od 600 do 800 miliona evra.

"Ideja je da idemo sa nižim budžetskim deficitom, zaustavimo rast javnog duga, stabilizujemo javne finansije i uvedemo finansijsku disciplinu, da se likvidnost prenese na privredu koja će se pokrenuti, zatim će efekte osetiti i građani", rekao je ministar.

Dinkić je ukazao da se u narednoj godini očekuje i bolja poljoprivredna sezona, a radiće se i na porastu izvoza prehrambene industrije i dodao da ukoliko bude pokrenuta proizvodnja u Železari Smederevo procene izvoza za 2013. biće još veće.

Kako je istakao, taj proces trajaće više od godinu dana, ali je važno da je on započet.
Dinkić je rekao da će vlada nastaviti da radi na privlačenju stranih investicija, stvaranju mreže malih i srednjih preduzeća koja će raditi kao dobavljači za velike investitore, što će dovesti do povećanja zaposlenosti i standarda građana.

On je napomenuo da je za agenciju SIEPA u narednoj godini obezbeđen istorijski najveći budžet koji je deset puta veći nego kada je osnovana.

Dinkić je kao pozitivan primer iskorišćenja podsticaja koje vlada daje investitorima naveo južnokorejsku "Juru" koja je potpuno preokrenula izvoz Srbije u Slovačku i sada sa tom zemljom imamo suficit u razmeni.

Ministar je napomenuo da je jedan od glavnih ciljeva ove vlade da pomogne malim i srednjim preduzećima koja su najteže pogođenja krizom tako što će unaprediti ekonomski ambijent i investicionu klimu, što je već zaspočeto ukidanjem brojnih parafiskalnih nameta.

Dinkić je najavio da će već početkom naredne godine biti obezebeđena značajna sredstva za likvidnost privrede, a mala i srednja preduzeća imaće povoljnije uslove od drugih napmemnuvši da je od Evropske investiocine banke obezbeđena kreditna linija u vrednosti 500 miliona evra sa izuzetno povoljnim kamatama.

Inače, farmaceutska kompanija Hemofarm iz Vršca dobitnik je ovogodišnje nagrade za najboljeg izvoznika godine, koju dodeljuje Agencija za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA).

Nagradu u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobila je kompanija Goma lajn (Gomma Line) iz Kragujevca, dok su posebna priznanja u toj kategoriji dobile Kuč Kompani (Company) iz Kragujevca, Meteć iz Smedereva, MING iz Beograda, Termovent SC iz Temerina i WIZARD iz Beograda.

Nagradu za najbolji izvozni proizvod dobila je kompanija Kirka-Suri iz Beograda, a za osvajanje novog tržišta Podrum Aleksandrović iz Topole.

Specijalnu nagradu za najbolju preduzetnicu godine dobila je Lidija Nikolić, direktorka i vlasnica kompanije S.C.S. Plus iz Knjaževca.

Kompanija Hemofarm je najveći izvoznik farmaceutskih proizvoda i najveći neto izvoznik Srbije za devet meseci ove godine, sa izvozom od 120 miliona evra. Kompanija prodaje gotove proizvode u 30 zemalja na tri kontinenta, a izvoz obuhvata više od 60 odsto njenih prihoda.

U kategoriji malih i srednjih preduzeća nagradu je dobila kompanija Goma lajn koja proizvodi gumeno-tehničke delove za motorna vozila i izvozi ih na tržišta Rusije, Belorusije, Ukrajine, Uzbekistana, Nemačke, Francuske i u bivše jugoslovenske republike.

Ukupan izvoz u vrednosti od oko 2,5 miliona evra u devet meseci ove godine čini 80 odsto ukupnih prihoda ove kompanije, a Goma lajn je i jedna od retkih srpskih kompanija koje proizvode komponente za model Fijat 500L.

Posebno priznanje u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobilo je pet kompanija - Kuč Kompani iz Kragujevca, koja proizvodi kiselo-mlečne proizvode, mlečne i sirne namaze, sireve i papriku u pavlaci i izvozi ih u Rusku Federaciju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Meteć iz Smedereva, koja, na tržište Češke i Belgije, izvozi poluproizvode nastale od svih vrsta limova.

Tu je i MING iz Beograda, koji svoje gotove proizvode za železničku i auto-industriju izvozi u veliki broj zemalja među kojima su Nemačka, Austrija, Italija, Francuska, Termovent SC iz Temerina, koja proizvodi industrijsku armaturu i izvozi je, između ostalih, i na tržište Rusije, Belorusije, Nemačke, Švedske, Slovačke i WIZARD iz Beograda, koja svoju drvenu ambalažu izvozi u Grčku, Maroko, Belgiju, Holandiju.

Nagradu za najbolji izvozni proizvod dobila je kompanija Kirka-Suri za parno kotlovsko postrojenje na pšeničnu slamu i izvozi ga u Rumuniju i Bugarsku.

To je prvo potpuno automatsko postrojenje koje slamu pretvara u energiju i prvi proizvod te vrste u Srbiji. Nagradu za osvajanje novog izvoznog tržišta u 2012. godini dobila je kompanija Podrum Aleksandrović iz Topole, koja je ove godine uspela da svoja vina izveze na veliko i zahtevno tržište Kine.

Specijalnu nagradu za najbolju ženu preduzetnika, koju SIEPA drugi put dodeljuje, dobila je Lidija Nikolić iz kompanije S.C.S. Plus. Kompanija proizvodi sedišta, naslone i školjke od presovanog bukovog furnira koje izvozi u Nemačku, Holandiju i Švedsku.
Sponzori ovogodišnje dodele Nagrade za izvoznika godine su Komercijalna banka, koja je kompaniji Goma lajn uručila ček od 10.000 evra za unapređenje izvoznih aktivnosti, DHL Internešnal Beograd koji je kompaniji Podrum Aleksandrović dodelio nagradu u visini od 10.000 evra u uslugama prevoza robe.

Orandž studio (Orange studio) je kompaniji Kirka-Suri dodelio nagradu u vrednosti od 10.000 evra u vidu izrade promotivne marketinške kampanje.

(Tanjug/MONDO,foto: Beta, Miloš Miškov)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AirFrance

E ako je Mladja reko. . . :-D

Salems

Ja mislim da ce nam biti bolje al juce

HEPNCMEH

Svaka sledeca godina nam je prelomna vec jedno 20 godina!!!

special image