• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Država će pomoći razvoj IT sektora

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas u Novom Sadu da će država sa nekoliko mera pomoći razvoj i poslovanje sektora informacionih tehnologija (IT).

"Ovu industriju ćemo stimulisati na više načina, a jedan od programa biće program davanja bespovratnih sredstava za takozvane start-apove ili početnike u iznosi do 25.000 evra", rekao je on na okrugli sto o programu podrške IT industriji, koji je održan na Fakultetu tehničkih nauka.

Dinkić je precizirao da će država do tog iznosa pomoći svako domaće preduzeće, ako neko od investitora na tržištu veruje da postoji kvalitetna mlada kompanija i da hoće da ulaže u nju.

"Smanjićemo i poreze na plate i doprinose za industriju softvera za jednu trećinu. Na taj način firme će biti konkurentnije, ali će poslodavci na taj način moći i da povećaju njihove plate, jer će biti oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstvo", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da će država pomoći da se pojača nastup IT kompanija iz Srbije na drugim tržištima, posebno na Bliskom istoku i Severnoj Africi gde postoji veliko interesovanje za ovu vrstu proizvoda i usluga.

"Evo baš danas neke novosadske kompanije su izrazile želju da im pomognemo da na tim tržištima prodaju svoj softver", rekao je Dinkić i dodao da će država pomoći industriji da ostvari i bolju
vezu sa univerzitetima u Srbiji.

Prema njegovim rečima, predstavnici industrije žale se da ne mladi stručnjaci ne dobijaju najbolja znanja pre zapošljavanja i zbog toga će država organizovati doškolovavanje i obuke kako bi bilo što
više zaposlenih u tom sektoru.

"Problem je što nema dovoljno svesti da mladi trebaju da se usmere na ovu vrstu studija Zato ćemo ići na promociju tehnickih nauka i povećati kvote za upise na fakultet", ponovio je Dinkić.

Uz podatak da je Srbije prošle godine zabeležila 300 miliona evra od izvoza u IT sektoru, Dinkić je ocenio da je taj iznos moguće višestruko povećati za nekoliko godina zbog čega će njegovo ministarstvo pomenute mere predložiti Vladi Srbije i doneti sve potrebne zakone i podzakonske akte.

(Beta Foto Medija centar Beograd)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nisam glasao za sns

Treba pomoci IT sektor iz gomile razloga. Ali, ni jedan ministar ne treba da ima diskreciono pravo da odredjuje ko ce dobiti podsticaj i koliki. Ako se neko pita kako G17 prolazi cenzus ... Tako sto imaju glasove ljudi kojima se odobravaju krediti iz fonda za razvoj i koji su se uhlebili preko stranke... Pa vi vidite koja je to cifra...

alo bre

Ako se on upetlja, raspasce se i IT sektor.

special image