• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve više žalbi na rad banaka

Centru za zaštitu korisnika Narodne banke Srbije (NBS) u 2012. godini podneto je 1.777 pritužbi na rad finansijskih institucija, od čega je 85,1 odsto na rad banaka, objavila je danas centralna banka.

U poređenju sa 2011. godinom broj primljenih pritužbi je veći za 58,4 odsto, čemu je, kako je navedeno, najviše doprineo Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je u primeni od 5. decembra.

Na rad banka podneto 1.513 pritužbi, a najveći broj se odnosio na kredite (61,1 odsto), tekuće račune (17,3 odsto) i platne kartice (12,4 odsto).

Od ukupnog broja obaveštenja i pritužbi primljenih u 2012. godine, 40,2 odsto se odnosilo na rad tri banke.

U izveštaju NBS je navedeno da je na rad društava za osiguranje podneto 246 pritužbi, na rad lizing kuća 16, dok je na rad društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima stigla jedna pritužba.

Od ukupnog broja osnovanih obaveštenja, Centar za zaštitu korisnika finansijskih usluga je okončao postupanje u 82 odsto predmeta, od čega je 38 odsto bilo osnovano. Planirano je i zakazano 136 postupaka posredovanja (medijacije), što je 24,9 odsto manje nego u 2011, jer sve više obavestenja i pritužbi bude rešeno u prvoj fazi.

(Beta/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gremlin

Svi koji imaju problem s bankama neka potraze pomoc kod udruzenja bankarskih klijenata Efektiva. Clanarina je 500din na godisnjem nivou, a pravna pomoc besplatna.

Vicko Ml

Bankarstvo u Srbiji je gore od zelenasa. Odrase kozu narodu po svim mogucim stavkama. Ja tamo udjem jednom u tri godine da zamenim karticu.

special image