• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rudna renta ne smanjuje cenu gasa

Pitanje visine rudne rente za eksploataciju nafte u Srbiji nije povezano sa nabavkom gasa iz Rusije, izjavila je Zorana Mihajlović.

"Srbija će po ugovoru za 2013, ako ne povuče 1,2 milijarde matara kubnih gasa, morati da plati penale. Vezivanje rudne rente za gas nije tačno", rekla je ministarka energetike novinarima u Bečeju.

Istakavši da nismo u periodu trampe, Mihajlović je objasnila da je jedna stvar pitanje aktivnosti NIS Gaspromnjefta, a druga pitanje nabavke gasa.

"Kao predsednika skupštine akcionara, stalo mi je da NIS pozitivno i dobro posluje, jer će i Srbija kao vlasnik 27 odsto akcija imati koristi, dok je drugo pitanje gasa", kazala je Mihajlović.

Po ugovoru o kupovini NIS-a, predviđeno je da se ne menja visina rudne rente, dok se ne završi investiconi ciklus. NIS plaća rudnu rentu tri odsto, što je predviđeno međudržavnim sporazumom Srbije i Rusije.

Ministar prostornog planiranja i rudarstva Milan Bačević izjavio je ranije da se rudna renta za NIS neće menjati, jer Srbija želi da na snazi ostane međudržavni energetski sporazum sa Rusijom.

Prema pisanju današnjih "Večernjih novosti", Srbija bi od povećanja rudne rente NIS-u ubrala veći prihod godišnje za 15 do 20 miliona evra, ali bi na penale za nepovučene, a ugovorene količine gasa morala da plati Gaspromu 300 miliona evra godišnje.

(Tanjug Foto Beta /Ministarstvo energetike)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image